Hlavní obsah

Komise MOV cítila v New Yorku nadšení pro kandidaturu

PRAHA

S milými slovy na adresu obyvatel města zakončila ve čtvrtek hodnotící komise Mezinárodního olympijského výboru (MOV) čtyřdenní návštěvu New Yorku, který se uchází o pořádání letních olympijských her v roce 2012. V popředí zájmu inspekce byl zejména nový stadión, který by měl být vybudován na Manhattanu a o jehož vzniku se ve městě vedou spory.

Foto: Internet

DEFAULT TITLE

Článek

"Cítili jsme nadšení, vřelost a cítili jsme velkou podporu kandidatury," řekla na závěr návštěvy předsedkyně hodnotící komise MOV Nawal El Moutawakelová. "Musíme za to občanům New Yorku poděkovat," dodala.

MOV zaznamenal spor kolem uvažované stavby olympijského stadionu, na jehož místě zatím stojí depo metra. Společnost Cablevision, které patří nedaleká Madison Square Garden, se obává konkurence a nabízí šestinásobek ceny, kterou hodlají zaplatit zájemci o novou arénu. "Město potřebuje stadion a nám se dostalo ujištění, že tu stadion bude stát," řekla Moutawakelová. "Doufejme, že vše dobře dopadne."

V to věří i starosta New Yorku Michael Bloomberg, který je hybnou silou kandidatury města. "Řekl jsem to komisi a už jsem to říkal i dříve: Věříme, že se město a stát spojí a vystaví tu skutečně okázalý stánek," prohlásil Bloomberg. Zamýšlený rozpočet na vybudování stadionu činí 1,7 miliardy dolarů.

Přestože uchazečství New Yorku podpořily i tak názorově rozdílné osobnosti, jakými jsou prezident USA George Bush či zpěvák Paul Simon, vyskytli se i tací, kteří jejich nadšení pro hry nesdílí. Ve čtvrtek proběhla v kancelářích majitele pozemků, na nichž má stát stadion, protestní akce proti jeho výstavbě.

Hostitelské město letní olympiády v roce 2012 bude vybráno v tajném hlasování 6. července. Hodnotící komise již navštívila Madrid a Londýn. Nyní se chystá do Paříže a Moskvy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články