Hlavní obsah

Nejlepší šachista světa Kasparov ukončil profesionální kariéru

LINARES

Nejlepší šachista světa Garry Kasparov ukončil profesionální kariéru. První hráč světového žebříčku rozhodnutí oznámil po skončení turnaje ve španělském Linares, který ve čtvrtek vyhrál.

Foto: Chessbase

Nejlepší šachista světa Garry Kasparov

Článek

Jednačtyřicetiletý šachista byl rozhodnut ještě před začátkem prestižního turnaje, který navzdory porážce v závěrečné partii s Bulharem Veselinem Topalovem podeváté v kariéře vyhrál. "Před tímto turnajem jsem se rozhodl, že Linares 2005 budou mou poslední akcí mezi profesionály. Dnes jsem hrál svůj poslední profesionální zápas," citoval jeho slova z pozápasové tiskové konference španělský rozhlas.

Nyní se bude rodák z Ázerbájdžánu šachům věnovat jen pro radost. "Budu hrát šachy, protože mě to baví, ale už ne profesionálně. Možná budu hrát simultánní partie nebo rapid šach, ale nic jiného," vysvětlil.

Kasparov se ve dvaadvaceti letech stal historicky nejmladším šachovým mistrem světa. Před deseti lety však vystoupil z mezinárodní federace FIDE a šachový svět je od té doby rozdělen. Kasparovovi sice patří první místo ve světovém žebříčku, ale mistrem světa je Uzbek Rustam Kasimdžanov.

Poslední pokus o sjednocení šachu ztroskotal v lednu, kdy Kasparov odmítl odehrát chystaný zápas s Kasimdžanovem. Legendárnímu šachistovi se nelíbilo opakované odkládání duelu, které mu prý způsobilo finanční i psychické problémy. Kasparov byl pozván i na říjnový turnaj osmi nejlepších hráčů o titul mistra světa, který plánoval předseda FIDE Kirsan Iljumžimov. Vzhledem k ukončení své kariéry se však ani dalšího pokusu o sjednocení šachu nezúčastní.

Reklama