Hlavní obsah

Totmjaninová s Marininem vykročili za obhajobou

MOSKVA

Ruská sportovní dvojice Taťjana Totmjaninová a Maxim Marinin vykročila za obhajobou světového titulu. Na domácí půdě v Moskvě svěřenci Olega Vasiljeva vyhráli krátký program s náskokem více než tří bodů před krajany Marií Petrovovou a Alexejem Tichonovem. Třetí příčka zatím patří dvojnásobným mistrům světa, čínské dvojici Süe Šen, Čao Chung-po.

Článek

Totmjaninová s Marininem předvedli prakticky čistý krátký program s jedinou drobnou chybičkou při kombinované sólové piruetě. Od rozhodčích za něj evropští šampioni z Turína dostali 70,12 bodu, čímž překonali své osobní maximum právě z letošního mistrovství Evropy a jako jediní překonali hranici sedmdesáti bodů.

Z druhého místa půjdou do středečních volných jízd mistři světa z roku 2000 Maria Petrovová, Alexej Tichonov, kteří rovněž předvedli čistou jízdu.

Výraznějších chyb se naopak nevyvarovaly nejlepší čínské páry. Stejně jako před rokem v Dortmundu v krátkém programu zaváhali mistři světa z let 2002 a 2003 Süe Šen a Čao Chung-po. Na loňském šampionátu je pád partnera při trojitém toeloopu odsunul na čtvrtou příčku a vyřadil z boje o titul a ani tentokrát se Čao Chung-po velké chybě neubránil. Při skoku do kombinované sólové piruety zavrávoral a už v ní nedokázal najít správný soulad s partnerkou.

Nesoulad při stejném prvku postihl i obhájce bronzových medailí, další čínskou dvojici Čching Pchang, Ťian Tchung. Ti navíc zaváhali při nástupu do zvedané figury a museli se spokojit s pátým místem. Od bronzové pozice je však dělí jen necelé dva body.

V silném čínském bloku, který dýchá na záda ruským favoritům, jsou ještě čtvrtí sourozenci Tan Čang a Chao Čang. Juniorští mistři světa z roku 2001 v devatenácti letech zajeli bezchybný krátký program a budou útočit na medaile.

V úterý jsou v Moskvě na programu povinné tance a krátký program mužů. Po dnešním výpadku jediného českého reprezentanta Tomáše Vernera v kvalifikaci ani v jedné soutěži Česká republika zastoupení nemá.

Sportovní dvojice (po krátkém programu):
1. Totmjaninová, Marinin 70,12 bodu, 2. Petrovová, Tichonov (všichni Rus.) 66,94, 3. Süe Šen a Čao Chung-po 66,00, 4. Tan Čang a Chao Čang 64,19, 5. Čching Pchang, Ťian Tchung (všichni Čína) 64,02, 6. Obertasová, Slavnov (Rus.) 61,14.

Reklama