Hlavní obsah

Pljuščenkovi se po pádu vzdaluje zlatý sen

MOSKVA

Šance, že krasobruslař Jevgenij Pljuščenko přidá před domácím publikem v Moskvě do své sbírky čtvrté světové zlato, se po krátkém programu snížila. Ruský fantóm totiž při úterní části soutěže mužů upadl při pokusu o čtverný toeloop a před čtvrtečními volnými jízdami mu patří až třetí příčka za Švýcarem Lambielem a Francouzem Joubertem.

Článek

Pljuščenko se již v kvalifikaci potýkal s bolestmi zad a ani do krátkého programu na šampionátu v Moskvě nenastoupil zcela v pořádku. Hned v úvodu jízdy totálně pokazil čtverný toeloop, dopadl tvrdě na ledovou plochu a musel se smířit s bodovou penalizací za pád i absenci kombinace.

Do finálové volné jízdy tak jde se ziskem 111,26 bodu a na zlato ztrácí sedm bodů. Lambiel totiž potvrdil své postavení z kvalifikace, po níž před Pljuščenkem těsně vedl, a po bezchybné jízdě se všemi prvky nejvyšší obtížnosti má nakročeno k životnímu úspěchu. Devatenáctiletý krasobruslař vyhlášený skvělými piruetami dosud velkou medaili nezískal, nejlépe skončil čtvrtý na loňském mistrovství světa a na evropských šampionátech 2002 a 2005.

V Moskvě však Lambiel před volnou jízdou vede o 5,62 bodu před obhájcem stříbrné medaile Joubertem. Loňský mistr Evropy rovněž předvedl čistý krátký program a dostal se před Pljuščenka na druhou příčku.

Velkým zklamáním skončil večer v Paláci sportů v Lužnikách skončil pro obhájce bronzové medaile z Dortmundu Stefana Lindemanna. Německý krasobruslař, který v kvalifikační skupině A skončil hned za Pljuščenekem, nezvládl ani jeden ze tří skokových prvků a po dvou pádech a jen jednoduchém axelu se propadl až na 18. příčku.

Návrat na světovou scénu se po roční pauze zaviněné zdravotními problémy nevydařil ani Američanovi Timothymu Goebelovi. Bronzový medailista z olympijských her v Salt Lake City je po krátkém programu až čtrnáctý.

Český reprezentant Tomáš Verner do krátkého programu po šestnáctém místě ve své kvalifikační skupině nepostoupil.

Navková s Kostomarovem vedou po povinných tancích

Do soutěže tanečních párů v Moskvě nejlépe vstoupili favorizovaní Taťjana Navková a Roman Kostomarov. Domácí závodníci zajeli nejlepší povinný tanec a vykročili za obhajobou titulu.

Evropští šampióni z Turína v první části třídílné soutěže tanečníků dostali nejvyšší známku za technické prvky i za provedení a o 3,79 bodu porazili Američany Tanith Belbinovou a Benjamina Agosta.

Na bronzové pozici jsou zatím Ukrajinci Jelena Grušinová a Ruslan Gončarov, obhájci stříbrných medailí Albena Denkovová a Maxim Stavijski na ně však na čtvrté příčce ztrácejí jen necelého půl bodu.

MS v krasobruslení - Moskva (Rus.)
Muži (po krátkém programu)
1. Lambiel (Švýc.)118,28 b.
2. Joubert (Fr.)112,66
3. Pljuščenko (Rus.)111,26
4. Buttle (Kan.)109,39
5. Lysacek (USA)105,55
Taneční páry (po povinném tanci)
1. Navková, Kostomarov (Rus.)45,97 b.
2. Belbinová, Agosto (USA)42,18
3. Grušinová, Gončarov (Ukr.)41,30
4. Denkovová, Stavijski (Bulh.)40,81
5. Dubreuilová, Lauzon (Kan.)40,51

Reklama