Hlavní obsah

Pljuščenko čtvrté zlato nezíská, v Moskvě vzdal

MOSKVA

Útok Jevgenije Pljuščenka na čtvrtý titul mistra světa příznivci krasobruslení ve čtvrtek neuvidí. Trojnásobný mistr světa totiž kvůli zranění třísel svůj boj před volnou jízdou vzdal. Po krátkém programu byl Pljuščenko třetí, na vedoucího Švýcara Stephana Lambiela ztrácel sedm bodů.

Článek

Dvaadvacetiletý trojnásobný šampion si už před začátkem mistrovství světa stěžoval na bolesti třísel i zad a kvalifikaci i úterní krátký program absolvoval se sebezapřením. Po pádu při čtverném toeloopu, který znamenal i vynechání kombinace, klesl majitel stříbrné olympijské medaile na třetí místo až za Lambiela a Briana Jouberta z Francie.

Dnes ráno Pljuščenko ještě zkusil znovu bruslit, ale po poradě s trenérem Alexejem Mišinem odpolední finále soutěže vzdal. Podle jeho agenta Ariho Zakarjana bylo konkrétní příčinou odstoupení zranění třísel. "Ještě ráno do toho chtěl jít, ale pak se sešel s koučem a dohodli se, že nebudou riskovat další zhoršení stavu," vysvětlil.

Evropský šampión z Turína před mistrovstvím světa v Moskvě dva týdny nemohl trénovat. Zdravotní potíže nepřemohl ani s pomocí utišujících injekcí. Do závodu by sice teoreticky mohl nastoupit a zřejmě by zvládl všechny trojité skoky včetně kombinace s trojitým axelem, ale pokusy o čtverné skoky mu jeho zdravotní stav nedovolil. V novém systému hodnocení jsou přitom tyto prvky hodnoceny tak vysoko, že by bez nich neměl reálnou šanci na titul.

Stříbrný olympijský medailista ze Salt Lake City se po rozplynutí snu o světovém titulu na domácí půdě chce soustředit na další velký cíl, zisk zlaté olympijské medaile. "Musí myslet i na další rok, na olympiádu," vysvětlil Zakarjan.

První náznaky problémů s třísly pocítil dvaadvacetiletý krasobruslař už v loňské sezoně, ale místo toho, aby se vyléčil, na podzim objížděl lukrativní exhibice. Čeští fanoušci v Praze se však na něj při show Art on Ice těšili marně, podle pořadatelů mu vystoupení zakázala ruská federace.

Reklama