Hlavní obsah

Čeští ragbisté v A skupině ME zdolali Rusko

PRAHA

Čeští ragbisté vybojovali ve skupině A mistrovství Evropy druhé vítězství. Týden po triumfu nad Ukrajinou v sobotu v Říčanech zdolali poměrem 11:7 celek Ruska a udělali důležitý krok k záchraně v elitní skupině šampionátu.

Článek

Na velmi těžkém, rozbahněném terénu bylo předem jasné, že technické ragby se hrát nebude, naopak rozhodovala fyzická síla a to, kdo udělá méně chyb. Hosté začali aktivněji, ale do šancí je domácí nepustili. Německý rozhodčí Gabbei nasadil od první minuty přísný metr a důsledně trestal především jakoukoliv nečistou hru v roji. Po čtvrthodině nabídl Rusku trestný kop, z dobré pozice však Kazancev minul.

Naopak na druhé straně stejnou šancí Kafka, hrající za francouzský celek Metro Racing, nepohrdl a po jeho přesném kopu se ve dvacáté minutě čeští ragbisté ujali vedení 3:0. Většinou se ale hrálo ve středu hřiště a hráčům odčerpávaly vedle terénu síly i souboje v rojích. Domácí v závěru poločasu získali převahu, ale bodově ji už nedokázali zužitkovat.

Po přestávce Rusové český celek zaskočili. Po rychlé akci roje se jim podařilo přečíslit obranu a střídající Uškov položil první pětku. Když Kazancev uspěl i z následného kopu, vedli hosté 7:3.

Domácí se snažili prosadit hrou po krajích hřiště, ale ruská obrana dlouho odolávala. Naopak Kazancev měl možnost náskok třikrát zvýšit z trestných kopů, ale ani jednou nemířil přesně. Domácí si postupně začali vytvářet tlak a výsledek se dostavil v 65. minutě. Po autu srazil Rapant míč po odkopu jednoho ze soupeřů a v brankovišti jej stačil i položit a pěti body otočil skóre.

Rusové pak vsadili na útok, ale bojující domácí si již vítězství nenechali vzít. Naopak Kafka proměněným trestným kopem dvě minuty před koncem pojistil cennou výhru.

Česká republika - Rusko 11:7 (3:0)
Body: Kafka 6, Rapant 5 - Uškov 5, Kazancev 2. Rozhodčí: Gabbei (Něm.). Diváci: 1000.
Sestava ČR: Skall, Rapant, Kubálek, Voves, Weber, Žíla, Vondrášek, Němeček, Syrový, Kafka, Jágr, Brabec, Pekárek, Schlanger, Krejčí - Soucek, Oswald, Indrák, Leroch, Rohlík.

Reklama

Související témata: