Hlavní obsah

Stolní tenisté prohráli s Rakouskem a mají evropský bronz

PRAHA

Stolní tenisté si o titul na mistrovství Evropy nezahrají. Český tým v úterý v dánském Aarhusu prohrál v semifinále s Rakouskem těsně 2:3 a stejně jako předloni získal bronzové medaile. Oba body českého družstva zařídil Petr Korbel, ale Tomáš Pavelka a Richard Výborný už neuspěli. Rakušané se o celkové prvenství utkají ve středu s domácím Dánskem.

Foto: internet

Petr Korbel - archivní foto.

Článek

Zklamání po prohře s Rakouskem netrvalo dlouho. Mezi českými hráči brzy zavládla radost z obhajoby bronzových medailí z roku 2003. "Před mistrovstvím bychom třetí místo brali všemi deseti. Je to sport. Prohráli jsme po velkém boji s nesmírně silným soupeřem," řekl trenér Pavel Špaček. Poukázal na to, že nejhorší rakouský hráč je 25. na evropském žebříčku. "Přesto jsme nebyli daleko od finále, ale bohužel to nevyšlo. Bronz je vynikajícím úspěchem," uvedl Špacek.

Kouč překvapil a oproti utkání se Švédskem změnil sestavu. Nechal sedět hrdinu čtvrtfinále Marka Kláska a vrátil do týmu Pavelku, jenomže tomu rozhodující klání o postup nevyšlo. "Pavelku jsem postavil nahoru, protože to na obranu umí nejlépe. Klásek se necítil stoprocentně, že by zápas zvládl," řekl Špaček. "Bylo to moje rozhodnutí, kolektiv ho akceptoval."

Pavelka zápas rozehrál s třetím hráčem evropského žebříčku Wernerem Schlagerem. Český reprezentant ovšem neměl v duelu s předloňským mistrem světa šanci a nezískal ani jeden set.

Korbel měl plné ruce práce

Korbel měl potom plné ruce práce, aby zlomil obranný val Čchen Wej-singa. Nad Číňanem v rakouských službách mohl vyhrát první set, ale nevyužil setbol a dotahoval ztrátu. Ve třetí sadě se český hráč většinou mračil po zkažených úderech a prohrával 1:2 na sety. Korbel ale stále tvrdě útočil do soupeřova bekhendu a díky trpělivosti dokázal vývoj otočit. Čtvrtý a pátý set česká jednička vyhrála a získala pro mužstvo první bod.

Souboj týmových trojek začal Výborný nadějně, ale vedení 10:8 v první sadě neproměnil. Český hráč maďarskému rodákovi Robertu Gardosovi, který žije od 14 let v Innsbrucku, sebral jen druhý set. Jinak na soupeře účinnou zbraň nenašel.

Naději na finále udržel Korbel, který smetl Schlagera 3:0. V posledním setu mu povolil pouze dva míčky a zopakoval svůj výkon z únorového TOP 12 v Rennes, kde Schlagera porazil 4:0.

Do boje o titul postoupili Dánové

V rozhodující dvouhře se Pavelka marně snažil proti Čchen Wej-singovi. Český reprezentant dokázal vyhrát první set 12:10, ale pak příliš kazil. Míček po jeho úderu často brnkl o síťku a skončil mimo soupeřovu polovinu stolu. Zbývající tři sety prohrál a sen o postupu do finále se českým stolním tenistům rozplynul.

Podle Špačka Češi v utkání s Rakouskem dokázali, že se do semifinále nedostali náhodou. "Ostudu jsme neudělali, bronz je úspěchem, i když finále bylo tak blízko," uvedl kouč. Tíhu soutěže v Aarhusu rozložil na všech pět hráčů. "Největší oporou byl pochopitelně Korbel. Jeho body jsou jistotou. Skvěle zahrál proti Švédům Klásek, ale ani ostatní nezklamali. Sázka na tým, který táhne za jeden provaz, se vyplatila," dodal Špaček.

Do boje o titul na rozdíl od českých reprezentantů postoupili Dánové. Domácí výběr udělal radost fanouškům v hale a porazil Rumunsko nejtěsnějším poměrem 3:2 na zápasy.

Muži - semifinále: Rakousko - ČR 3:2
Schlager - Pavelka 3:0 (8, 7, 9), Čchen Wej-sing - Korbel 2:3 (11, -9, 5, -4, -6), Gardos - Výborný 3:1 (10, -8, 9, 5), Schlager - Korbel 0:3 (-9, -7, -2), Čchen Wej-sing - Pavelka 3:1 (-10, 4, 6, 6).
Dánsko - Rumunsko 3:2

Reklama

Související témata: