Hlavní obsah

Baseballová MLB po dopingových skandálech pozná věrnost fandů

PRAHA

Po sto první se roztočí kola zámořské baseballové soutěže MLB a přitom to bude, jakoby se hrál premiérový ročník. Členové vedení ligy a hráčské asociace totiž po nátlaku zpřísnili dopingová pravidla a v případě prohřešku hráči hrozí zákaz činnosti. Už nedělní zahajovací utkání mezi obhájci titulu Boston Red Sox a New York Yankees naznačí, jak se zimní skandály o užívání dopingu projeví na návštěvnosti.

Foto: jgiambi.com

Ilustrační foto.

Článek

V případě pozitivního nálezu dříve hráč platil jen pokutu nebo měl krátký stop. Jenomže benevolentní přístup ohledně užívání anabolických steroidů kritizovali i američtí kongresmani, a proto došlo ke změně. "Hned po prvním pozitivním testu přijde distanc. Nebudou žádné pochybnosti," řekl šéf MLB Bud Selig.

Přípravné období velmi rozvířila i kniha bývalého hráče Jose Canseka, který odhalil, jak si hvězdy soutěže v šatně dávají podpůrné látky, aby měli více síly k odpálení homerunu.

Anabolické steroidy jsou v MLB zakázány až od roku 2002. Dopingové kontroly a tresty za používání těchto látek vedení soutěže zavedlo teprve loni. Doping nepopřel bývalý slavný pálkař Mark McGwire a stín pochyb leží na Barrym Bondsovi, který má na dosah překonání rekordu Hanka Aarona v počtu homerunů. Bonds se léčí po operaci kolena a určitě nestihne začátek sezóny.

Největším favoritem na titul jsou NY Yankees

Největším favoritem na titul jsou New York Yankees. Tým z Bronxu má tradičně největší rozpočet, který se pohybuje okolo 200 milionů dolarů, což je o 70 milionů více než většina týmů. Yankees nevyhráli Světovou sérii od roku 2000, což je považováno za neúspěch, a proto opět posílili. Především koupili Randyho Johnsona, nadhazovače s největším počtem strikeoutů v lize. "Bereme jenom titul, nic jiného neakceptujeme, řekl Johnson.

Odborníci očekávají, že na vítězství může opět myslet Boston, ale také Atlanta s nadhazovačem Johnem Smoltzem a St. Louis, který bude hrát čtyřicátou a poslední sezónu na stadionu Bush. Za rok už se Cardinals přestěhují přes ulici do nového stánku. Vysoko míří i bez Bondse San Francisco a Minnesota Twins.

Novým týmem v soutěži jsou Washington Nationals, kam se z Montrealu přestěhoval finančními potížemi sužovaný celek Expos. Klub Anaheim Angels se přejmenoval na Los Angeles Angels.

Reklama