Hlavní obsah

Bushův nadhoz vrátil do Washingtonu špičkový baseball

WASHINGTON

Do hlavního města USA Washingtonu se v noci na pátek po 34 letech vrátila nejvyšší baseballová soutěž MLB. Podle obnovené tradice zahájila úvodní zápas na domácí půdě "první ruka" Spojených států - pravačka prezidenta George Bushe.

Článek

Baseballová liga se ve Washingtonu hrála naposledy v roce 1971. Tehdejší Washington Senators se pak přestěhovali do Texasu a město zůstalo bez klubu. Až loni koncem září oznámili Montreal Expos, že kvůli nízké návštěvnosti změní působiště a pod názvem Washington Nationals zakotví v americké metropoli.

Bushův nadhoz před zraky 46000 diváků zahájil první domácí zápas Nationals, jemuž předcházelo devět utkání na hřištích soupeřů. Zápas s Arizonou Diamondbacks vyhrál Washington 5:3 a se šesti vítězstvími a čtyřmi prohrami jsou v čele Východní divize Národní ligy.

Házelo se i v cylindru

Pro Bushe, který je nadšeným baseballovým fanouškem a před lety spoluvlastnil mužstvo Texas Rangers, nebyl nadhoz žádným problémem. Jistý hod, proti kterému se ovšem nepostavil žádný pálkař, chytač Brian Schneider s přehledem lapil do své rukavice. Bush, oblečený v červené bundě washingtonských Nats, tak potvrdil, co už den předem oznámil mluvčí Bílého domu Scott McClellan: "Prezident je rozcvičený a připravený."

Tradice prezidentských nadhozů sahá do roku 1910, kdy sezónu - ještě v cylindru - uvedl tehdejší prezident William Howard Taft. Po něm tak činili všichni další prezidenti až po Richarda Nixona. Současný pán Bílého domu je v pořadí 12. hlavou státu, která první zápas ročníku zahájila ve Washingtonu.

V době, kdy hlavní město bylo bez klubu, jezdili prezidenti vykonat svoji sportovní povinnost do jiných měst. Loni například Bush nadhazoval na prvním zápase v St. Louis.

Boj o lístky i protesty

Návrat baseballu do Washingtonu se pro město stal významnou událostí. Po celý den se konaly různé slavnosti, recepce a průvody. Kongres USA dokonce uzavřel hlasování už v pět hodin odpoledne, aby zákonodárci a zaměstnanci parlamentu mohli včas dorazit na čerstvě zrekonstruovaný stadión Roberta F. Kennedyho. Získat vstupenky bylo ovšem velmi obtížné i pro "zazobané Washingtončany", napsal deník Washington Post.

Mezi celebritami bylo i deset hráčů bývalého klubu Senators, včetně Joa Grzendy, který měl poslední nadhoz v posledním zápase ve Washingtonu v roce 1971. Památečním míčem z tohoto utkání, který Grzenda po celých 34 let pečlivě opatroval, také prezident Bush zahájil novou etapu washingtonského baseballu.

Slavnostní utkání provázely také protesty odpůrců výstavby nového stadiónu za 535 milionů dolarů, k níž se město v souvislosti s návratem baseballu zavázalo. Někteří washingtonští radní, občanští aktivisté a obyvatelé namítají, že peníze by se měly věnovat spíš na školství, opravu ulic a další veřejně prospěšné projekty.

Reklama

Související témata: