Hlavní obsah

Koukal a Bauer se tahali o roli lídra

PRAHA

Ohromili oba. Jak Martin Koukal, tak Lukáš Bauer udělali z končící sezóny historicky vůbec nejúspěšnější pro mužské běžecké lyžování u nás. "Super zima," libuje si Koukal, mistr světa na padesátce z Val di Fiemme.

Foto: ČTK

Martin Koukal překvapil na MS vítězstvím v závodě na 50 km.

Článek

"Tak jak jsme si to na podzim naplánovali, tak to dopadlo," pokračuje lyžař z Vysočiny spolupracující se švédským odborníkem Christerem Skogem. Že by už v listopadu počítali se zlatem? "To ne, ale úvahy se blížily k medailím, díky Chrisovi jsem věřil tomu, co dělám."

I ve Světovém poháru se zlepšoval, dokázal jezdit do desítky a vyjel si účast v placené červené skupině, na Bauerpovy výsledky v seriálu to však nestačilo. Často odcházel ze vzájemného souboje poražen. Oba však razantně říkají. "Nezávodíme jen proti sobě!"

Přesto tu stojí otázka: Kdo je lepší? "Nesrovnávejme je navzájem," brání se verdiktu manažer běžeckého úseku Čestmír Skrbek, leč má jasno, který z úspěchů znamená víc. "Mistr světa je jen jeden, v tomhle směru má Martin primát," tvrdí.

Zastoupil Neumannovou

"I pro mě ale byla sezóna maximálně úspěšná," hodnotí Bauer. Dlouho poutal pozornost jako úspěšný nástupce lídra běžeckého týmu - těhotné Kateřiny Neumannové. Na začátku SP dojel v Kuusamu druhý a měsíc před MS pak vyhrál jako první Čech závod SP, a to doma v Novém Městě.

Pak přišly zdravotní problémy a neúspěch na italském MS. Sezonu ale dokončil parádně. Obsadil v SP 5. místo. A zase jezdil před Koukalem. "Důležité pro mě je hlavně to, že jsem zas výrazně pokročil dopředu, ověřil jsem si, že když budu v pořádku a zlepším regeneraci, tak to půjde," je přesvědčen.

Opakují, že pro ně není důležité porážet právě svého domácího soka. "Vždyť ve Falunu na konci sezóny byl Lukáš přede mnou a přesto byl naštvaný, chtěl být výš a že porazil mě, pro něj nebylo důležité," soudí Koukal, leč připouští, že s někdejším pravidelným spolubydlícím na hotelových pokojích už má jiný vztah než dříve.

Koukal je víc "free"

"Jsem víc free, spíš do extrému. Lukáš má delší dobu přítelkyni a je možná rodinnější usedlejší typ," přemítá Koukal. "Je normální, že máme rozdílné názory. Vím, že není žádné ořezávátko, ale je jen jedním z mnoho soupeřů, které chci porazit," reaguje Bauer.

Všemožně dávají najevo, že nejsou rozkmotřeni. Ruku v ruce dorazili do cíle exhibice v Harrachově "Je to jen uměle živeno," přidává se i Skrbek, nadmíru spokojený manažer. "Jsem rád, že zazářili oba a nahradili Neumannovou. A bylo to nakonec zrežírované tak, že když to nešlo jednomu, ukázal se druhý," rozplývá se nad průběhem zimy.

Stotisícová odměna pro Koukala od svazu se zatím nemění. Běžecký úsek však vznesl dotaz na vedení svazu, zda by to nemohlo být víc. Bauer si přišel na své hlavně ve svěťáku, kde jsou stanovené odměny od pořadatelů za umístění v desítce. K tomu přistoupí prémie od firem, které lyžaře vybavují.

"Je to zajímavé i pro úsek, který zajišťuje vybavení i pro mládežnické týmy, Lukáš nám otevřel dveře u Fischera, věřím, že tomu tak bude i v případě Atomicu, na jehož lyžích závodí Martin," doufá Skrbek.

Mistra lákají švédské holky

Až do Velikonoc v druhé půli dubna ještě budou závodit a testovat lyže, slovo oddech však skloňují často. Bauer už je na severu, ještě před cestou v jeho plánech figuroval ples, další podobu odpočinku ještě přesně nezná. S astmatem však určitě vyrazí do lázní.

"Ale na moře moc nejsem," jen nastiňuje plány. "Hlavně když to bude bez lyží." Nedojde třeba i na svatbu s Kateřinou Balatkovou, bývalou lyžařkou a sestrou současné reprezentantky? "Nechte se překvapit, jednou bude," praví mnohoznačně.

Do Skandinávie po skončení domácí série vyrazí i Koukal. "Ve Falunu jsem si všiml, že se teď ve Švédsku urodily pěkný holky, tak uvidíme, Fredriksson má za partnerku tamní miss, dalo by se vybrat," naznačuje, že se hodlá i bavit.

Pak s horolezcem Jarošem vyrazí do Alp. "Chceme stanovat pět dní na Mont Blancu," plánuje. V záloze nechává úvahy o cestě na himálajské vrcholy. "To nejde dohromady s přípravou na lyže."

Reklama