Hlavní obsah

České laboratoři chybějí přístroje, vzorky WADA analyzuje jinak

PRAHA

Na hraně existence balancuje česká antidopingová laboratoř. Pokud by špatně vyhodnotila pět zkušebních vzorků, které jí nedávno jako zkoušku letos již podruhé zaslala mezinárodní antidopingová agentura (WADA), bude mít pozastavenou činnosti a může přijít o akreditaci. Laboratoř přitom nemá přístroje, které by k testování vzorků potřebovala a analyzuje je jinou metodou.

Foto: internet

Ilustrační foto

Článek

Ztráta akreditace hrozila pražské laboratoři již několikrát. Nejvážněji v roce 1997, kdy se na poslední chvíli podařilo z peněz Sazky zakoupit přístroj na nový způsob testování anabolických steroidů. Laboratoři nyní chybějí dva přístroje v ceně deset milionů korun na kontrolu diuretik, kortikoidů a anabolických steroidů.

Chybějící peníze na obnovení vybavení dluží podle zákona ministerstvo zdravotnictví, které usiluje o převedení laboratoře na ministerstvo školství. "Je to horký brambor, který se přehazuje mezi resorty," uvedl ředitel antidopingového výboru Jaroslav Nekola. "Vyděláváme si na provoz sami," řekla primářka laboratoře Růžena Šlechtová.

WADA zasílá všem třiatřiceti akreditovaným laboratořím na světě vždy na začátku čtvrtletí testovací vzorky, které mají komisaři analyzovat a se zprávou zaslat obratem zpět. "V lednu jsme to zvládli a měli jsme štěstí i tentokrát, neboť ve vzorcích nebyly látky, jež se analyzují chybějícími přístroji. Včera jsem je odeslala," řekla dnes Šlechtová.

Vzorky laboratoř analyzuje jinou metodou

Vzorky laboratoř analyzuje jinou metodou. "Uvidíme, jak to dopadne," uvedla Šlechtová. Zprávu z WADA dostane na konce června těsně před zasláním dalších zkušebních vzorků. "Pokud to určíme dobře, tak to nevadí, ale jakmile tam budou kortikoidy či látky, které lépe analyzují přístroje, bude problém. Už teď s tím máme velké problémy," řekla.

Podle Nekoly a předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska, které cituje deník Sport, by ztráta akreditace znamenala velkou ránu v případném boji Prahy o pořádání olympijských her v roce 2016 nebo 2020. "Jestliže přijde laboratoř o akreditaci, ať Praha s tou kandidaturou moc nepočítá," tvrdí Nekola. Stejný názor má Jirásek. "Samozřejmě, že by to nebyla dobrá vizitka," uvedl.

Reklama