Hlavní obsah

Dvě děti už jsou zápřah, ví Capalini

PRAHA

Před třičtvrtě rokem se Libor Capalini zapsal do povědomí široké veřejnosti bronzovou medailí z aténské olympiády. Euforie úspěchu ale rychle vyprchala a přišly všední dny moderního pětibojaře. "Olympiáda mi život opravdu nijak výrazně nepřeházela," říká Capalini, kterému k dceři Nikolce přibyl syn Daniel a kolem rodiny se teď také točí veškerý volný čas vrcholového sportovce.

Foto: PRÁVO

Libor Capalini.

Článek

"Když jsme měli jen dcerku, tak nám vůbec nedocházelo, jaká to vlastně byla pohoda. Dvě děti, to už je mnohem větší zápřah," uznává nejlepší český pětibojař. Vychovávat totiž není nic lehkého. "Snažíme se rovnoměrně rozdělit pozornost mezi obě děti. Nikolku nechceme nijak šidit. To je náš hlavní úkol," usmívá se 32letý Capalini.

"Dceru jsme na narození malého dlouho připravovali. Nikolka chodila a ženě pusinkovala břicho. Dokonce Danielovi vybrala jméno, protože jsme se nemohli shodnout. Malá tu naši zvýšenou pozornost sourozenci relativně chápe, ale jsou chvíle, kdy žárlí. Děti prostě mají jinou psychiku."

Úspěšný pětibojař v hlavě zatím nespřádá plány, jak si z ratolestí vychová sportovní nástupce. "Co bude za 10 let, to doma zrovna neřešíme. Prioritou je pouze přítomnost a momentální rodičovské starosti. Teď jsme třeba pro malou sháněli školku," říká.

Vypadá vyrovnaně, usmívá se, ani snad nemá pocit, že by z úspěchu na OH mohl pro sebe vytěžit víc. Příkladem sportovce, který olympijskou medailí narazil zlatou žílu, je třeba akrobat Aleš Valenta. Capalini však v jeho stopách nešel. "Mám spolupráci s firmou, která distribuuje vitamíny. Pro řetězec lékáren jsem nafotil propagační materiály, takže ve frontě na aspirin mě občas někdo zahlédl," směje se. "Snad už ale lidi berou jméno Capalini jako synonymum moderního pětiboje," těší ho víc.

Kromě rodiny teď na bronzového medailistu z Atén jakoby mimochodem čekají tři sportovní vrcholy nabitého pětibojařského roku. Už v neděli to bude obhajoba zlata na armádním mistrovství světa v Praze. V létě následují evropský šampionát v Itálii a mistrovství světa v Polsku. "Doba regenerace se u mě neustále prodlužuje, takže pokud chci kvalitně trénovat, závodit a ještě pomoct doma manželce, moc času na další věci už mi nezbývá." Ze sportovních cílů ale moc slevit nehodlá. "Beru jen medaile," vyhlašuje.

Reklama