Hlavní obsah

Handicapovaní sportovci stojí ve sporu s ČPV za Nevrklou a ČSTPS

PRAHA

Za jeden provaz táhne drtivá většina členů Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS) ve sporu s Českým paralympijským výborem (ČPV) a odmítá jeho návrhy reprezentace. Výjimkou jsou jen lukostřelci, jež nedávno z ČSTPS vystoupili a stali se členy nově založené České asociace tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS). Vážné neshody mezi subjekty pokračují a ohrožují činnost handicapovaných sportovců.

Foto: Václav Eybl

Čeští paralympionici (zprava) Jiří Ježek, Michal Stark, Martin Kovář a Jitka Pivarčiová na tiskové konferenci. Zcela vlevo hudebník Lou Fanánek, jenž je členem ČSTPS.

Článek
Fotogalerie

ČSTPS oznámil záměr vystoupit z ČPV a chtěl tak rozhýbat jednání o změnách. Grémium ČPV vystoupení svazu akceptovalo a nyní sdružení téměř tří tisíc tělesně postižených sportovců nepovažuje za svého člena. ČPV proto vytvořil ČATHS a nutil tělesně postižené sportovce k přestupu. Od tohoto kroku později ustoupil a slíbil, že bude přihlašovat a financovat jejich účast na mezinárodních soutěžích na základě individuálních smluv, třebaže nejsou sdruženi v ČPV.

Loni třináct miliónů, letos bez dotací

"Jenomže naše činnost nespočívá jen ve financování cest na mezinárodní soutěže špičkovým závodníkům, ale také aktivity u nás doma pro výkonnostní sportovce či tréninky a soustředění," namítl na dnešní tiskové konferenci předseda ČSTPS Jan Nevrkla. Jeho svaz nedostal od ČPV žádné dotace; na účtu prý má asi půl miliónu korun, zatímco loni disponoval téměř třinácti milióny. Přesto za ním sportovci stojí. "Už jsme museli zrušit některé soutěže a soustředění plavců," řekl Nevrkla.

"Tak to jim pánbůh pomož," reagoval na nastalou situaci v rozhovoru pro ČTK výkonný předseda ČPV František Janouch. Svůj ryze soukromý postoj vysvětlil tím, že ČPV splnil podmínky vedení ČSTPS - aby sportovci nemuseli přestupovat do ČATHS, aby byli přihlašováni na mezinárodní soutěže a jejich cesty hrazeny. "To jsme splnili," prohlásil. Nechtěl však hovořit za ČPV, neboť jeho grémium se nastalou situací bude zabývat v úterý.

Za potížemi stojí osobní antipatie

"Jsme jako rukojmí. Nemůžeme trénovat, účastnit se soutěží. Chceme, aby ČPV přestal vnímat ČSTPS jako pana Nevrklu, ale jako seskupení tří tisícovek sportovců," řekla stolní tenistka Jitka Pivarčiová, čtvrtá žena z Atén. Právě osobní antipatie Nevrkly a Janoucha zřejmě stojí za potížemi. "Měli by je nahradit jiní," přidal se cyklista Jiří Ježek, paralympijský vítěz. "Jak můžeme závodit, když nemůžeme trénovat," uvedl cyklista Michal Stark. Všichni odmítli podepsat smlouvy s ČPV o reprezentaci.

Cyklista Ježek byl při zrodu ČATHS jejími přestaviteli osloven a zprvu jejich snahu podpořil. "Teď si to však vyčítám, protože když jsem se dozvěděl, kdo za tím stojí, dal jsem od jejich organizace ruce pryč. Podporuji Nevrklovu organizaci, i když nechci tvrdit, že ani ta nedělá chyby," upozornil zejména na oznámení o vystoupení. "Byl to silný akt, který mohl otevřít společná jednání," vysvětlil to Nevrkla.

Ježkovi se nezamlouvá Šnajdr

Ježek poukázal ve svém vyjádření zejména na Libora Šnajdra, bývalého šéfa ČSTPS, který stojí v čele nově založené ČATHS. Ta má kolem padesáti členů včetně paralympijského vítěze v lukostřelbě ze Sydney Zdeňka Šebka. Všichni lukostřelci jsou členy oddílu Nové Město nad Metují, kterému rovněž šéfuje Šnajdr. "ČSTPS mě přivedla tam, kde jsem, nemám důvod jí nevěřit," uvedl Martin Kovář, trojnásobný vítěz z Atén a trojnásobný světový rekordman.

Reklama