Hlavní obsah

Přemožitel Darsalama neprošel testem na doping

PRAHA

Český dostihový sport zasáhl dopingový případ. Při letošním prvním mítinku v Mostu odevzdal pozitivní vzorek vítěz Memoriálu Vlastimila Smolíka Gont, kůň, který v tomto dostihu zcela nečekaně porazil největší českou dostihovou hvězdu novodobé historie Darsalama.

Článek

Gont, který je svěřencem Josefa Váni, po mosteckém startu nastoupil do dostihu zatím jen jednou, v nedělní Velké ceně Slovenska v Bratislavě však skončil v poli poražených.

"Vůbec nevím, kde a jak se mu dostala do organismu látka na bázi ibuprofenu," konstatoval trenér Josef Váňa. "Její účinky jsou navíc takové, že nijak nefungují pro zvýšení výkonnosti. I ten, kdo by koně dopovat chtěl, by nepoužil zrovna tohle," řekl.

Váňa soudí, že ke kontaminaci došlo nešťastnou náhodou v prostředí mosteckého závodiště nebo na cestě, a naprosto vylučuje, že by se s koněm něco špatného mohlo stát už v jeho stájích. "Při mosteckém mítinku byl odebrán vzorek i dalšímu našemu koni Our Diamondovi a ten byl v naprostém pořádku..." upozornil trenér.

Ve Váňově případě se jedná o první pozitivní nález u koně v jeho tréninku, v minulosti však již dvakrát byli pozitivní koně, které trénovala jeho manželka Pavla. Pokud se Váňa rozhodne nepožadovat u koně rozbor druhého vzorku z odběru, může záležitost projednat už příští zasedání pořádkové komise Jockey Clubu ČR, které může uložit peněžní trest, nebo v exemplárních případech i odejmout trenérskou licenci.

Jednání se nemůže zúčastnit předseda komise Radan Večerka, neboť je zároveň spolumajitelem koně Gonta.

Reklama