Hlavní obsah

Organizace velkých sportovních akcí v ČR stojí desítky milionů

PRAHA

Nejsou-li miliony, nebude kvalitní soutěž. To je přímá úměrnost, která platí při pořádání vrcholných sportovních akcí ve světě i na českém území. Sedmimístné sumy jsou potřeba k tomu, aby do Čech přijeli nejlepší světoví atleti, hokejisté, lyžaři, vodní slalomáři, motoristé či veslaři.

Článek

Hokejové mistrovství světa, atletická Zlatá tretra, jeden ze závodů prestižní plochodrážní série Grand Prix, řada lyžařských Světových pohárů či chystané mistrovství světa vodních slalomářů. To jsou akce, jež stojí peníze a nezměrné úsilí organizátorů.

Kolikrát však nejde všechno podle představ. Český hokejový svaz měl před začátkem světového šampionátu potíže, zejména se stavbou nové víceúčelové haly. Musel si vyměnil pořadatelství s Finskem, aby získal rok času navíc, ale nakonec na akci vydělal podle oficiálních informací téměř 70 milionů korun.

Snahu o halové ME v atletice v ČR provázejí potíže

"Kdybychom pořádali mistrovství letos, věřím, že bychom po loňských zkušenostech dokázali vydělat i přes sto milionů korun," řekl generální sekretář hokejového svazu Martin Urban. Hlavní položkou zisku byly především příjmy ze vstupného. Mezinárodní federace respektive její marketingový partner totiž například značně omezují prodej reklamních materiálů.

Potíže provázejí také snahu Českého svazu atletiky pořádat halové mistrovství Evropy. Původní plán organizovat šampionát v roce 2007 v Sazka aréně ztroskotal na financích. Je potřeba 100 milionů korun, z toho zhruba pětina na zbudování atletické dráhy. Jednání s vládou o státních zárukách nyní probíhají, ČR kandiduje na pořadatelství pro rok 2009.

Divácky atraktivní akce pořádá na českém území agentura GSMA Marka Rejmana. V zimě připravuje Světový pohár v akrobatickém lyžování, o víkendu skončilo mistrovství světa ve freestyle BMX a mezi oblíbené podniky patří i pořádání halového motokrosu.

SP ve freestylu za 7 miliónů

V olympijské sezoně se v únoru uskuteční SP v akrobatických skocích na lyžích, jízdě v boulích i skikrosu. "Jeden závod stojí asi pět milionů, takže to je dohromady patnáct," řekl ČTK Rejman a dodal, že BMX stálo okolo osmi milionů a freestyle přišel na sedm milionů. "Máme stálého partnera v Nokii, kterou doplňujeme dalšími sponzory podle jejich strategií," uvedl Rejman.

K tradičním závodům SP patří skoky na lyžích v Harrachově. Dva závody na velkém můstku přijdou zhruba na 12 až 13 milionů korun. "Z toho dělají televizní práva jednu třetinu, další třetinu nám zajistí smlouva s reklamní agenturou z Vídně a zbytek si musíme sehnat po drobných sponzorech," uvedl Otakar Jiroutek, předseda pořádajícího klubu TJ Jiskra Harrachov.

Z lyžařských Světových pohárů by se měl stát nejnákladnější akcí první závod sjezdařek v prosinci ve Špindlerově Mlýně. Rozpočet dvoudenního podniku, slalomu a obřího slalomu, by se měl pohybovat okolo 20 milionů korun. "Sehnat prostředky je stále stejně těžké, ale na druhou stranu je mírně větší zájem než v minulých letech, a to díky výkonnosti českého lyžování," řekl ČTK Aleš Krýzl, generální sekretář organizačního výboru závodů.

Mezi finančně náročné akce patřil cyklistický Závod míru, který se letos pořadatelům nepodařilo právě kvůli penězům uspořádat. "Náklady na ten loňský se vyhouply vysoko přes dvacet milionů korun," řekl ČTK ředitel Pavel Doležel. "Fotbal a hokej u nás ční nad ostatními, sehnat něco pro další sporty je svízelné. To co stačilo před osmi lety, již třeba v roce 2001 nestačilo, nabízená protihodnota musela být větší," uvedl Doležel.

Mezi nejprestižnější podniky se řadí klání plochodrážního MS

Mezi nejprestižnější motoristické podniky se řadí klání plochodrážního mistrovství světa, které se letos v červnu již podeváté uskuteční v Praze na Markétě. Organizace vyjde na osm až deset milionů korun. "Hlavní příjmová položka je ze vstupného," uvedl ředitel závodu Petr Ondrašík. Akce má podle jeho slov vyrovnaný rozpočet, ale loni pražští pořadatelé vinou nepříznivého počasí prodělali. Plochodrážní MS podporuje pražský magistrát, jelikož akce patří k největším v metropoli.

Každé dva roky musí zástupci klubu AMK Markéta přesvědčovat promotérskou organizaci BSI, aby v šampionátu zůstali. "Jejich požadavky jsou ale na pokraji možného a únosného stavu," řekl Ondrašík. I proto stále stoupají ceny vstupenek.

Úspěšní veslaři se možná za pět let dočkají mistrovství světa. Vedení svazu se chce ucházet o šampionát v roce 2010. Na nedávném MS veteránů svaz podle slov předsedy Jiřího Kejvala vydělal pět milionů korun. Seniorský šampionát je prestižnějším projektem, počítá s rozpočtem kolem 20 milionů korun. "Záleží na tom, co vše do rozpočtu zařadíte. Třeba ubytování může zajišťovat cestovní kancelář," řekl Kejval.

Doslova na koleně se rodí pořádání mistrovství světa ve vodním slalomu 2006 v Praze-Troji. Celá akce přijde téměř na deset milionů korun, zatím však pořadatelé nemají ani smlouvu s mezinárodní federací ICF. "Ale tu nemají ještě ani Australani pro letošní MS," pravil ředitel šampionátu Jiří Rohan. Rozpočet ještě není naplněn, díky šampionátu se však podařilo sehnat peníze na dostavbu loděnice.

Reklama

Související témata: