Hlavní obsah

Situaci v paralympijském hnutí nezměnila ani další schůzka

Páteční schůzka zástupců Českého paralympijského výboru (ČPV), Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS) a České asociace tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS) na ministerstvu školství nevyřešila spory, které mezi sebou organizace mají. Předseda ČPV František Janouch zopakoval, že vedení před týdnem změnilo své stanovisko, aby vyhovělo sportovcům z ČSTPS, podle předsedy svazu Jana Nevrkly ale zůstává problém stále nevyřešený.

Foto: Václav Eybl

Předseda Českého svazu tělesně postižených sportovců Jan Nevrkla.

Článek

"Dohodli jsme se, že splníme jejich tři podmínky - nominujeme sportovce na mistrovství Evropy v atletice, zafinancujeme to a nebudeme vyžadovat členství ve sdruženém subjektu," uvedl pro ČTK Janouch. Nevrkla kontroval, že výbor udělal jen kroky, které byly nevyhnutelné. "To nejsou podmínky, ale nutné závazky ČPV vůči Mezinárodnímu paralympijskému výboru," řekl ČTK Nevrkla.

Vedení ČSTPS kritizuje stanovy paralympijského výboru, jeho fungování bez valné hromady a řádných voleb. Za nejasné považuje hospodaření a rozdělování peněz jednotlivým svazům. Zástupci ČPV tato obvinění odmítají. ČSTPS chtěl rozhýbat jednání o změnách ve výboru, proto loni neoficiálně oznámil, že chce vystoupit z ČPV. Grémium ČPV vystoupení svazu akceptovalo a nyní sdružení téměř 3000 tělesně postižených sportovců nepovažuje za svého člena.

Ministerstvo nechce zasahovat

Paralympijský výbor proto vytvořil Českou asociaci tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS) a nutil sportovce k přestupu. Od tohoto kroku později ustoupil a slíbil, že bude přihlašovat a financovat jejich účast na mezinárodních soutěžích na základě individuálních smluv, třebaže nejsou sdruženi v ČPV.

"Na mezinárodní scéně jsou považovány kroky ČPV za bezprecedentní. Celá záležitost již byla postoupena k řešení Mezinárodnímu paralympijskému výboru," podotkl Nevrkla.

Ministerstvo školství se ke schůzce nebude vyjadřovat, tlumočila slova náměstka Karla Hrdého mluvčí úřadu Lubomíra Černá. Podle Nevrkly se úřad do problému v paralympijském hnutí nechce vměšovat, a to i když "jsou státní peníze rozpočtovány do hnutí (ČATHS), které není zastřešeno mezinárodní organizací a sdružuje jen několik desítek lidí".

Smlouvy jen pro úspěšné

Upozorňuje na to, že spor může mít za následek zánik některých sportovních disciplín tělesně postižených. ČPV totiž nedává peníze svazu tělesně postižených, ale sepisuje smlouvy s jednotlivými sportovci. "Individuálními smlouvami oslovují jen špičkové sportovce a úplně nechají být sporty, které je z hlediska šancí na zisk medailí nezajímají," uvedl Nevrkla.

Dodal, že je ochoten jednat s ČPV, ale výbor to odmítl s tím, že by svaz měl komunikovat s asociací. To podle něj není možné, protože spor vznikl mezi výborem a svazem.

Reklama