Hlavní obsah

Darsalam doběhl v Ascot Gold Cupu devátý

PRAHA

Deváté místo obsadil Kůň roku Darsalam ve čtvrtečním Ascot Gold Cupu, kterého se zúčastnil jako první český zástupce v historii. Čtyřkilometrový dostih s dotací přes deset milionů korun v britském Yorku vyhrál největší favorit Westerner z Francie.

Foto: Internet

Ilustrační foto

Článek

Darsalam, který loni skončil šestý v britském St. Legeru, dnes útočil na další výborné umístění. Do cílové rovinky vbíhal na jednom z předních míst sedmnáctičlenného startovního pole, ale v závěru nestačil tvrdému náporu svých konkurentů.

"Takový závod pro něho byl moc dlouhý, v případě kratší distance by kraloval," řekl německý žokej Andrasch Starke, který s Darsalamem nedávno vyhrál dostih v Baden Badenu.

Trenér Arslangirej Šavujev s ním však nesouhlasil a nebyl zcela spokojen s žokejovým výkonem. "Neměl jít s koněm tak brzy dopředu, ale ještě chvíli počkat," prohlásil s tím, že takové pokyny Starke dostal. Gold Cup je nejtěžším dostihem proslulého královského mítinku, který byl letos kvůli rekonstrukci závodiště v Ascotu přesunut do Yorku.

Darsalamův majitel, kazašský filmový režisér Ardak Amirkulov, poslal koně na nejslavnější dostih pětidenního královského mítinku především z prestižních důvodů. Na vítězství Darsalama vypsali bookmakeři kurz zhruba 40:1.

Výprava z mosteckých stájí dnes byla svědkem i tradičního slavnostního příjezdu královské rodiny. Díky výjimce od pořadatelů se Češi nemuseli v paddocku pohybovat v žaketech s cylindry, které jsou jinak povinnou výbavou.

Reklama