Hlavní obsah

Squashista Koukal bude hrát o titul mistra Evropy

PRAHA

Jan Koukal bude hrát na mistrovství Evropy ve squashi o zlatou medaili. Český reprezentant v pátek v hale pražského hotelu Čechie porazil v semifinále druhého nasazeného Bradleye Balla z Anglie 3:1 na sety. Finálovým soupeřem Koukala bude v sobotu od 17 hodin obhájce titulu a turnajová jednička Francouz Gregory Gaultier.

Foto: www.sports.nuigalway.ie

Squash - ilustrační foto

Článek

Koukal označil postup do finále evropského šampionátu za největší okamžik své kariéry. "Nelituji ani minuty, co jsem squashi věnoval, protože pro tohle jsem trénoval. Abych hrál pro lidi a ještě k tomu v Čechách," radoval se Koukal po utkání.

Bývalý devětatřicátý hráč světa se pustil do favorita pestrou hrou a snažil se udržet míč co nejdéle ve hře. S Ballem prohrál před čtrnácti dny na turnaji PSA v Amsterodamu a nyní využil znalostí, které získal. "Důležité bylo ho rozběhat, aby měnil směr, a tím ztratil stabilitu, protože se špatně otáčí, jak je při své výšce nemotorný," řekl Koukal.

Po vyhrané první sadě, kdy míček v "nekonečných" výměnách narazil do zdi i čtyřicetkrát, ztratil český hráč druhý set a utkání se zlomilo ve třetím dějství. Ball již vedl 3:0, ale nedokázal náskok zvýšit. Naopak Koukal vyrovnal, vyhrál několik těžkých výměn a Angličan zvadl. "Jeho frustrace byla logickou reakcí," řekl Koukal. Rozladěný Ball ke konci házel raketou a Koukal za to dostal i bod.

I rozhodující sadu začal Koukal hůře, prohrával 2:4, ale hnán o pauzách diváky dokázal vývoj otočit."Jsem překvapený, co lidi dokáží, a jsem z toho nadšený," děkoval fanouškům.

Oproti čtvrtfinále nastupoval Koukal do utkání uvolněnější. Semifinále si vytkl za svůj cíl, takže s Ballem hrál bez tlaku, že musí zvítězit. "Ve čtvrtfinále jsem nechtěl zklamat lidi, ale teď jsem si to užíval a bylo to psychicky jednodušší," řekl.

Bylo mu jedno, jestli se ve finále střetne s Gaultierem nebo s Barkerem. "Už jsem dokázal něco víc, než jsem chtěl, takže se na to těším, ale nepůjdu na kurt prohrát," slíbil.

ME ve squashi - semifinále
Muži
Koukal (3/4-ČR) - Ball (2-Angl.) 3:1 (5, -6, 3, 6), Gaultier (1-Fr.) - Barker (3/4-Angl.) 3:0 (4, 2, 0).
Ženy
Atkinsonová (1-Niz.) - Botwrightová (3/4-Angl.) 3:0 (1, 2, 1), Elrianiová (2-Angl.) - Nimmová (Skot.) 3:0 (3, 8, 5).

Reklama

Související témata: