Hlavní obsah

Bývalý krasobruslař Jelinek podporuje olympiádu v Praze

PRAHA

Bývalý úspěšný krasobruslař Otto Jelinek se postavil do čela občanského sdružení Olympiáda pro Českou republiku, jehož hlavním úkolem je propagace myšlenky pořádání olympijských her v Praze v roce 2016 nebo 2020. Někdejší kanadský ministr českého původu má s organizací olympiády zkušenosti, v roce 1988 měl za úkol přípravu her v Calgary a také se podílel na úspěšné kandidatuře Vancouveru na hry v roce 2010.

Článek

Jelinek upozornil především na to, že olympijský projekt se netýká jen české metropole. "Jsem přesvědčen, že olympiáda v České republice - nejen v Praze, ale v celé zemi - bude úspěšná," řekl na dnešní tiskové konferenci krasobruslařský mistr světa ve sportovních dvojicích z roku 1962.

Sdružení má vazby na pražský magistrát i Český olympijský výbor a snaží se získat podporu mezi známými osobnostmi ze všech sfér veřejného života. Pod prohlášení vyjadřující souhlas s myšlenkou uspořádání her v Praze se podepsali mimo jiné prezident Václav Klaus, olympijská vítězka z Helsinek 1952 Dana Zátopková, loňský olympijský šampión v desetiboji Roman Šebrle nebo herečka Jiřina Bohdalová. Jen na Pražském mezinárodním maratónu se k iniciativě připojilo 3703 občanů.

Myšlenka pořádání olympijských her v Praze se líbí i zástupcům MOV, který právě v české metropoli před dvěma lety uspořádal zasedání s volbou pořadatele ZOH 2010. Navzdory faktu, že do finále boje o OH 2012 postoupily velká města Madrid, Londýn, Paříž, Moskva a New York, nejsou šance Prahy podle Jelinka zanedbatelné. "Členové MOV jsou nadšeni tím, co může Praha i celá země nabídnout. Navíc je tendence hledat nové regiony a ve střední Evropě ještě letní olympiáda nebyla," vysvětlil.

Olympiáda za 600 miliard

Podle ekonomické analýzy by hry stály asi 600 miliard korun. Většina z této částky by však sloužila na výstavbu infrastruktury, tedy například modernizaci železnice a dostavbu dálniční sítě, což je podle radních nezbytné bez ohledu na olympiádu.

"Zatím všechna data, která máme k dispozici, nám jednoznačně říkají, že v přípravách máme pokračovat," řekl v úterý primátor Pavel Bém. Praha se podle něj bude o hry ucházet za podmínky, že nebudou ztrátové a budou mít podporu vlády, krajů a občanů.

"Kdyby na to Praha neměla peníze, jako první řeknu, jdeme od toho pryč," zdůraznil primátor, který sám sebe řadí mezi střízlivé zastánce her. Podle květnového průzkumu agentury Median ale zhruba polovina Čechů pořádání olympiády odmítá a v Praze mají hry podporu jen asi 22 procent obyvatel.

Reklama

Související témata: