Hlavní obsah

Baseballisty vede do boje Američan

Václav ProcházkaPrávo

Zlomit prokletí z předešlých vrcholných akcí touží baseballisté. Doma je čeká málo vídaný zápasový maratón, který je může zavést k historicky první medaili z mistrovství Evropy a premiérovému postupu na světový šampionát. S koučem Rickem Jacquesem ze Spojených států, země baseballu zaslíbené, vstoupí tým o víkendu do tradičního přípravného turnaje Pražský baseballový týden, na který od 7. července naváže bitva nejlepších týmů kontinentu.

Článek

Na českých hřištích -v Praze, Blansku, Olomouci a Chocni - se uskuteční vůbec poprvé. Jde o medaile a o čtyři místa na MS 2007. Oboje bylo pro tým ČR za dosud neprostupnou hranicí zvanou čtvrtfinále. Byl v něm čtyřikrát a nikdy neuspěl. Hrací systém se ale letos mění. Čtvrtfinále v něm chybí, hraje se finálový turnaj pro tři nejlepší ze dvou skupin a pak utkání o umístění. "Snad to vyjde teď," věří šéf České baseballové asociace Petr Ditrich.

I s přípravou české hráče čeká 14 zápasů v rychlém sledu. Nevídaný zápřah vymyslel Jacques. "Mělo by nám to vyhovovat, minule jsme po mistrovství hráli při olympijské kvalifikaci dobrý baseball, lepší než na šampionátu, protože kluci spolu byli déle," říká Jacques a nebojí se fyzického náporu. "Hráči jsou na tom dobře. Zvládnou to," doufá kouč.

Už před 11 lety se mihl v českém baseballu. V rámci rozvojových programů americké ligy sem jezdili hráči i trenéři. Při misi mu vletěla do cesty i životní partnerka. Zvládl pak také češtinu. Film a herectví, které vystudoval, staví na vedlejší kolej. Nevadí mu, že žene vpřed vyznavače hry s pálkou, v zemi, kde vládne fotbal a hokej. "Je to moje práce, je tu spousta talentů, rozdíl v tomhle směru proti Americe nevidím," říká devětatřicetiletý kouč.

Platí ho Česká baseballová asociace. Žije v Brně a soudí, že baseball u nás jde nahoru. "Z týmů, které hrají jen s rodilými hráči, jde ten český dopředu nejvýrazněji," tvrdí Jacques. V celku má i jedince, kteří mají zkušenosti ze zámoří: Pacase a Budského. Ale i oni jsou amatéry, kteří studují či chodí do práce. Favority jsou úřadující mistři Nizozemci a Italové.

V přípravě při Pražském baseballovém týdnu narazí český tým na americké celky i aktéry ME, do něhož vstoupí 7. 7. v Blansku se Španěly.

Reklama

Související témata: