Hlavní obsah

Nejžhavějším favoritem na pořádání her je Paříž

PRAHA

V Singapuru budou francouzský prezident Chirac, britský premiér Blair, španělský král Juan Carlos i starosta New Yorku Bloomberg. Ne, nejedná se o jednání politických špiček. Rozhodovat se bude o pořadateli olympijských her v roce 2012.

Foto: ČTK/Stanislav Peška

Předseda MOV Jacques Rogge (vlevo) ve středu oznámí světu, kde se bude konat letní olympiáda v roce 2012.

Článek

Zasedání exekutivy Mezinárodního olympijského výboru začalo již v neděli, ale nejočekávanější bod programu je na řadě ve středu. Z pětice velkoměst, Londýn, Madrid, Moskva, New York, Paříž, dostane jen jedno důvěru přivítat za sedm let sportovní elitu této planety. "Nikdo z kandidátů nemá slabé místo, které by jej předem vyřazovalo," tvrdí předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Na tom, že letos se sešel nejkvalitnější soubor kandidátů za poslední léta, se shodne většina odborníků. "Bude to těsné," předpovídá předseda MOV Jacques Rogge. Nicméně řada ukazatelů nasvědčuje tomu, že by se v závěrečném kole měl utkat Londýn s Paříží. "Vzhledem k principu rotace her mezi kontinenty se počítá s tím, že hry by měla dostat Evropa," říká Jirásek. Tím se oslabují šance New Yorku.

Moskevský projekt si ve zprávě hodnotící komise MOV vyslechl spoustu výtek na nepříliš důkladně propracovaný plán organizace. Španělský kandidát může být černým koněm volby, ale ve finále se čeká britsko-francouzský souboj. "Okolnosti spíše ukazují na Paříž, má velkou podporu tamního obyvatelstva. Ale překvapení nelze vyloučit," dodává Jirásek.

Volba napoví o šancích Prahy

Ač to nemusí být na první pohled jasné, v Singapuru se bude rozhodovat i o ambicích Prahy na pořádání olympijských her v letech 2016, nebo 2020. Pokud by totiž byla olympiáda v roce 2012 skutečně přidělena některé evropské metropoli, šance Prahy na pořádání her o čtyři roky později by výrazně klesly. Vždyť naposledy se olympiáda na jednom kontinentě dvakrát za sebou pořádala v letech 1948 (Londýn) a 1952 (Helsinky).

"Víme o tom, ale je důležité o sobě dát vědět. Projekt by měl projít prověrkou před komisemi MOV, i když se nám to napoprvé zřejmě nepodaří. Ale aspoň bychom mohli na příště podat vylepšený projekt," plánuje předseda Českého olympijského výboru, ale zároveň odmítá, aby Praha šla do kandidatury jako předem poražený.

"To by byla chyba. Hrozilo by, že se zastaví intenzita prací pod dojmem, že se nic nestane, když jejich termín odsuneme. Některé věci by se pak staly nerealizovatelnými, neboť by vybrané prostory mohly obsadit jiné projekty," varuje Jirásek.

I z důvodu pozorování příprav na volbu pořadatelského města odletěl do Singapuru zástupce ČOV Miroslav Kejval. Druhým českým zástupcem v Asii je Jan Železný, který bude z pozice člena komise sportovců MOV moci volbu přímo ovlivnit svým hlasem. "Nejsem přímo zapojený v přípravách na kandidatury Prahy. Jisté však je, že když se město rozhodne do kandidatury jít, nebudu proti," ujistil trojnásobný olympijský vítěz.

Dnes se v Singapuru čtou zprávy organizátorů ZOH 2006, OH 2008 a ZOH 2010, zítra se členové MOV sejdou s prezidentem Singapuru a ve středu jsou na programu prezentace kandidátů na pořádání her v roce 2012 a samotná volba. Její výsledky budou oznámeny ve 13.30 SELČ, přímým přenosem vysílá Eurosport už od 3 hodin v noci.

Reklama

Související témata: