Hlavní obsah

Nevyhrál nejlepší projekt, ale tvrdé machinace, míní ve Španělsku

MADRID

Nekompromisní politické jednání a zákulisní tahy pomohly podle španělských médií Londýnu k vítězství v boji o uspořádání olympijských her v roce 2012, o které se ucházel také Madrid. Při středeční volbě v Singapuru mohla španělská metropole živit své naděje po dvě kola, v tom třetím vypadla.

Článek

"Rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru je nespravedlivé. Nevyhrál nejlepší projekt, ale tvrdé zákulisní machinace a nátlak," míní ve čtvrtek list ABC.

Velká Británie prý hrála v poslední etapě rozhodování o dějišti olympiády velmi tvrdě a k dosažení vítězství použila všechny dostupné prostředky. "Hodně znamenalo i to, že vliv britského premiéra Tonyho Blaira byl evidentně větší, než jeho španělského protějšku. Pro Španělsko je to studená sprcha," napsal deník Sport.

O dějišti olympiády v roce 2012 rozhodla především politika, míní 81 procent Španělů v průzkumu, jehož výsledky zveřejnil na své internetové stránce deník El Mundo.

Madrid se v žádném případě nevzdává a hodlá se ucházet o uspořádání letních olympijských her v roce 2016 nebo 2020. Prohlásil to primátor španělské metropole Alberto Ruiz-Gallardón v rozhovoru, který dnes zveřejnil list El País.

"Nepochybně opět podáme kandidaturu. Po vyhodnocení a zvážení situace se rozhodneme, zda to bude pro rok 2016 či 2020," řekl Ruiz-Gallarcón. Stávající projekt madridské olympiády označil za "vynikající" a přislíbil, že všechny plánované objekty budou postaveny, či dokončeny.

"Máme plnou podporu vlády, královského dvoru, všech politických stran i odborů. Spolupráce je výborná" uvedl. Primátor zároveň přiznal, že zklamání po udělení her v roce 2012 Londýnu bylo velké. "Bylo to hrozné, zničující, ale nevzdáváme se," řekl primátor.

Reklama

Související témata: