Hlavní obsah

Ospalý a Šupinová vyhráli domácí šampionát ve sprinttriatlonu

Mistry republiky ve sprinttriatlonu se v sobotu v Praze stali Filip Ospalý z Olympo teamu a Anna Šupinová z TTC Praha. Závodilo se na Staroměstském náměstí a v jeho okolí na tratích 750 m plavání, 20 km jízdy na kole a 5 km běhu.

Článek

O pořadí se rozhodovalo až v závěrečné disciplíně. Po plavání se v čele vytvořila sedmičlenná skupina žen, v níž nechyběla ani jedna z favoritek, první skupinu mužů tvořilo kolem dvaceti triatlonistů. Dvacet kilometrů na kole pořadím nezamíchalo, a tak se chleba lámal v běhu.

Při absenci Martina Krňávka hned v prvním ze čtyř okruhů utekla ostatním dvojice Ospalý a Hendrik de Villiers z JAR. Spolu vydrželi až do posledních stovek metrů. První dva nástupy Ospalého Jihoafričan zachytil, ale další trhák 400 metrů před cílem již ne. Ospalý si tak jasně doběhl po šesté prvenství z osmi ročníků pražského závodu a letos získal již třetí domácí titul. Devětadvacetiletý exmistr Evropy zvítězil nejen v triatlonu na olympijských tratích, ale i v duatlonu.

Pro třetí místo znamenající stříbro v domácím šampionátu si doběhl Martin Pejsar z TT Kovosvit a bronz vybojoval Petr Bureš z Acis PF Plzeň. Na páté místo celkového pořadí odsunul obhájce prvenství Jana Jaňoura z Olympo teamu.

Šupinová udržela náskok

V závodě žen, v němž nestartovaly tři nejlepší české triatlonistky Renata Berková, Lenka Radová a Vendula Frintová, hned v úvodu běhu nastoupila Šupinová a trochu překvapivě těsný náskok udržela až do cíle. Pro stříbro si doběhla olympionička Lucie Zelenková z TTC Praha a bronz vynesl dobrý běžecký výkon Janě Jirouškové z Author Tufo.

Ospalý byl spokojený jak s vítězstvím, tak s průběhem závodu. "Věřil jsem si, vyvíjelo se to podle mých představ. Vepředu na kole byla dost velká skupina, ale celkem se šlapalo a nebyl důvod se někam hnát," řekl Ospalý. "V závěru mi pomohl Brynda, dobře to před depem rozjel. Nebylo tam moc místa, takže kdybych přijel někde vzadu, tak bych třeba nemusel najít boty. Od začátku běhu jsme šli s Hendrikem spolu a střídali ve vedení. Po nástupu 400 metrů před cílem se chvíli držel, ale pak odpadl a já si v klidu doběhl pro vítězství," dodal Ospalý.

Šupinová s vítězstvím až tak moc nepočítala. "Rozhodl běh, ale před ním jsem si moc nevěřila, protože tu bylo plno dobrých běžkyň. Mí tréninkový partneři mi řekli, abych to napálila hned od začátku. Poslechla jsem je a vyšlo to," řekla vítězka.

Výsledky:
Muži:
1. Ospalý (Olympo team) 54:02, 2. de Villiers (JAR) -9, 3. Pejsar (TT Kovosvit) -21, 4. Bureš (Acis PF Plzeň) -31, 5. Jaňour (Olympo team) -50, 6. Šimko (SR) -51.
Mistrovství ČR:
1. Ospalý, 2. Pejsar -21, 3. Bureš -31, 4. Jaňour -50, 5. Daněk -51, 6. Kumstát (oba Olympo team) -1:10.
Ženy:
1. Šupinová (1:01:59, 2. Zelenková (obě TTC Praha) -18, 3. Jiroušková (Author Tufo) -39, 4. Trnková (Sportprestiž) -1:12, 5. Nováková (TTK Slavia VŠ Plzeň) -2:00, 6. Kolomazníková (TT Kovosvit) -2:10.

Reklama

Související témata: