Hlavní obsah

Český baseballista v MLB? Šance je, ale v extralize nevyroste

Představa, že český baseballista dává homerun v All Star Game zámořské Major League Baseball (MLB) je v současnosti velmi utopická. V budoucnu by se přesto mohlo stát, že by hráč z tuzemska okusil nejlepší soutěž světa. Nelze očekávat, že by se dostal až do prestižní exhibice Homerun derby, ale získat smlouvu a obléknout dres v MLB by nemuselo být nic nereálného.

Článek

Odborníci oslovení ČTK se shodují: šance, že se český baseballista vypracuje natolik, že podepíše smlouvu v MLB, existuje. Zároveň ale upozorňují, že v tuzemské extralize takový hráč nevyroste. A největší šanci má podle nich nadhazovač.

Ve čtyřech českých městech v těchto dnech probíhá mistrovství Evropy, které přilákalo do země skauty z MLB. Hráče okukují vyhledávači talentů například z Pittsburgu Pirates či Minnesoty Twins. Avšak generace hráčů reprezentující na evropském šampionátu už se do MLB s velkou pravděpodobností nedostane.

Objeví se někdy český baseballista v MLB?
Hlasujte v anketě na konci článku!

"To jsou hráči univerzitní úrovně. To je sice výborné a je to velký pokrok, ale pro MLB musí vyrůst další talentovaní hráči," upozornil Jim Jones, uznávaný americký trenér, který dlouho působil u české reprezentace a na ME pomáhá Španělům.

Jaká je tedy možnost, že Čech bude hrát MLB? Prvním předpokladem je podchytit mladý talent, který je potřeba rozvinout. Pro tvrdou práci se musí obětovat i jeho rodina, jelikož baseballový um by takový adept měl rozvíjet v kolébce tohoto sportu v USA. Odejít brzy studovat do Ameriky a projít systémem univerzitních lig je prý základ.

Budský se dostal jen do Minor League

"Česká soutěž není dostatečně silná, aby vychovala kvalitní hráče," tvrdí nadhazovač Pavel Budský, první český baseballista se smlouvu s klubem MLB, jenž však hrál v zámoří jen nižší Minor League. "Musí soupeřit v jejich systému a potvrdit talent na úrovni, která je pro ně měřítkem, a začít od juniorských soutěží," vylíčil trenér Tomáš Vavruša, který pomáhal Budskému dostat se do Ameriky.

Vavrušovi se poštěstilo nahlédnout do tamního univerzitního systému a má také představu o fungování Minor League, farmářské ligy MLB. Podle něj by se v tuzemsku musel narodit extrémní talent, přičemž nejrychlejší cestu do MLB by podle něj mohl mít nadhazovač, který bude schopen házet míčkem rychlostí přes 150 km/h. "Toho si všimnou skauti a můžou ho podepsat bez většího rizika, protože už je to něco, s čím mohou pracovat. Pálkaři nebo polaři se nestane, aby byl podepsaný z české soutěže," uvedl Vavruša.

Největší šance má nadhazovač

I Budský si myslí, že teoreticky nejblíže má do slavné ligy nadhazovač. "Ale cesta je to dlouhá a trnitá," upozornil bývalý hráč s kontrakty v Montrealu Expos a v Kansas City Royals na potřebu zvyknout si na americký styl života a přípravy. "Když dostane hráč šanci v Minor League, už má možnost vyběhnout na trávník MLB, ale musí pořádně makat a mít i štěstí," řekl Budský.

K úvahám o případném působení českého hráče v MLB, který by byl podobným vyslancem jako je v současnosti Jiří Welsch v basketbalové NBA, přispívá i fakt, že v České republice došlo k propracování systému přípravy. "Odmalička to tady mydlí kluci s pálkou a rukavicí," řekl Jan Bagin z Krče Altron. Přeje si, aby se mezi nimi našel talent pro MLB. "Musí být rychlý, urostlý, mít fyzickou kondici a chtít makat. Pak se tam dostane," řekl Bagin, který zase dává stejné šance na případný průnik do MLB polaři, pálkaři i nadhazovači.

Prosadí se "český talent"?

Jones kvitoval, že je v republice stále více kvalitních hřišť a trenéři mají stále bohatší zkušenosti. "Jste profesionály v hodně sportech a není důvodem, aby se tak nestalo i v baseballu," řekl Jones. V neposlední řadě připomněl všeobecný český sportovní talent.

Odborníci varují, že sportovní schopnosti jsou jedna věc, ale důležitým faktorem je i překonání jazykové bariéry. Angličtina je základem, ale v nižších soutěžích v USA vládne spíše španělština. "Mají systém vyhledávání mladých postaven na karibské oblasti a Latinské Americe, protože znají úroveň jejich soutěže a vezmou si riziko, že je naberou," řekl Vavruša. Pro evropské hráče navíc musí kluby získávat i pracovní vízum.

Reklama