Hlavní obsah

Praha má komisi pro přípravu olympiády, předsedou je primátor Bém

PRAHA

Praha udělala první formální krok směrem ke kandidatuře na pořádání letních olympijských her v roce 2016 nebo 2020. Magistrát totiž ustavil komisi, která bude kandidaturu připravovat. Vznik komise, v níž zasednou zástupci města, vlády, politických stran, Českého olympijského výboru a sportovní veřejnosti, umožňuje české metropoli podat oficiální přihlášku na pořádání her.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Pavel Bém

Článek

Novináře o tom v úterý informoval pražský primátor Pavel Bém. Předsedou komise je právě primátor Bém, místopředsedy byli zvoleni náměstek primátora pro oblast finanční politiky a sportu Petr Hulinský a předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

V patnáctičlenné komisi zasedne také náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Jan Bürgermeister, předseda Asociace krajů ČR Evžen Tošenovský, ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Petra Buzková a místopředseda vlády Martin Jahn. Sportovní veřejnost budou zastupovat například oštěpař Jan Železný a kajakářka Štěpánka Hilgertová.

Úkolem komise je zmapování situace

"Úkolem komise je zmapovat, vyhodnotit a zvážit, zda Praha na pořádání olympijských her má a nebo nemá," řekl Bém. Zřízení komise podle něho předcházela ekonomická a územní studie, které ukázaly, že myšlenka olympiády v Praze je reálná. "Pořádání letních olympijských her může být projektem výnosným, respektive nemusí být projektem ztrátovým," uvedl Bém.

Podle ekonomické studie, kterou si magistrát nechal vypracovat, by přímé náklady na hry byly asi 135 miliard korun a olympiáda by byla zisková. Dalších až 600 miliard by však činily nutné nepřímé investice v celé zemi, například na dálniční síť, a modernizace železnice.

Argument, že Praha nemá na pořádání her dostatečnou infrastrukturu ani počet sportovišť Bém uznává, olympiáda je však podle něj právě příležitostí k dokončení dopravní sítě a investicím do zanedbaných lokalit. Na přípravu má podle něj Praha dost času. "Termín 2016 je téměř nemožný, takže se před námi otevírá rok 2020 nebo 2024," řekl.

Nejvhodnějším místem je oblast Letňan

Nejvhodnějším místem pro hlavní olympijský stadion se podle územní studie jeví sever města v oblasti Letňan. Další sportoviště by mohla být na Maninách, Letné nebo Strahově. Studenti pražské vysoké školy Umělecko-průmyslové, kteří pro město vypracovali architektonický návrh olympijských staveb, by sportoviště viděli nejraději na Strahově. Až 60% zařízení by se podle představ některých studentů dalo po olympiádě demontovat a využít v dějišti příštích her.

Podle náměstka primátora Jana Bürgermeistera by se o olympiádě mělo rozhodovat na základě přesných údajů. "Musíme nejprve vědět, co taková akce pro rozvoj a zátěž města znamená," řekl. Důležitá je podle něho také podpora veřejnosti.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články