Hlavní obsah

Potížím se zákonem se nevyhnuli ani sportovci

PRAHA

Měli slávu, peníze, popularitu, ale pak přišel zlom a svět na ně začal hledět skrz prsty. Zbavit se stigmatu člověka mimo zákon je těžké i pro špičkové sportovce. Někteří borci zásobovali média svými excesy pravidelně a přední místo mezi nimi zaujímá potetovaný boxerský šampión Mike Tyson.

Článek

Odpykal si trest za znásilnění černošské královny krásy, ale to mu nestačilo. Dál se rval v barech, napadal soupeře mimo ring a pral se i s lidmi na ulici. Jeho vizáž a zlatavý úsměv vzbuzovaly respekt, ale soupis jeho průšvihů se neustále zvětšoval.

Kdo přišel na jeden z Tysonových zápasů, mohl v ringu sledovat i další hříšnici. Tonya Hardingová byla jednou z nejlepších krasobruslařek světa, ale nesnesla konkurenci. V touze po úspěchu šla dokonce tak daleko, že organizovala útok na svou krajanku a soupeřku Nancy Kerriganovou.

Doživotní vyloučení z krasobruslení

Byla doživotně vyloučena z krasobruslení, ale hlavu si s tím nelámala a začala kariéru v ringu. Před sedmi lety ještě vyvázla s dvouletou podmínkou za napadení přítele, za mříže se ale stejně dostala, když řídila v opilosti.

Odhánět zástupy fanynek může být někdy pořádně těžké. Přesvědčila se o tom i hvězda basketbalové NBA Kobe Bryant, kterého ze sexuálního násilí nařkla dvacetiletá pokojská. Vše ale skončilo mimosoudním vyrovnáním. Ze znásilnění byli obviňováni i nizozemští fotbaloví reprezentanti Patrick Kluivert a Robin van Persie.

Skandálem začaly letošní Švédské hokejové hry, kdy si policie zajela do hotelu pro domácí trio Kristian Huselius, Andreas Lilja a Henrik Tallinder, které ze znásilnění obvinila mladá Švédka. Za pokus o vraždu byl potrestán i někdejší slavný finský skokan Matti Nykänen.

Zatmění mozku přímo při zápase

Některé sportovce postihlo zatmění mozku přímo při zápase. Hvězda fotbalového Manchesteru United Eric Cantona v lednu 1995 napadla při odchodu ze hřiště kopem ve stylu kung-fu jednoho z fanoušků týmu Crystal Palace, za což vyfasovala 120 hodin veřejně prospěšných prací. V hokejové NHL se zase do role mstitele vžil Todd Bertuzzi, když brutálně napadl protihráče Moorea z Colorada. Civilní soud jej osvobodil pod podmínkou, že se bude rok chovat slušně.

Tenisoví giganti Björn Borg a Boris Becker se zase ocitli ve středu zájmu finanční policie, když neodváděli do státní pokladny předepsané částky na daních.

V soudní síni se v pozici obžalovaných objevila i některá česká sportovní esa. Smrtí tří lidí skončila nehoda, kterou zavinil trojnásobný mistr světa v cyklokrosu Radomír Šimůnek. Po několikaměsíčním vězení se však úspěšný reprezentant vrátil na cyklokrosové trasy.

Rok ve vazbě kvůli obvinění z kuplířství a znásilnění

Bývalý daviscupový reprezentant Milan Šrejber putoval za mříže poté, co soud rozhodl, že svou společnost obohatil na úkor fondů, které měl spravovat. Nejvyšší soud později rozsudky zrušil.

V hokejových kruzích je zase dobře znám případ náhradního gólmana Sparty Ivana Vasileva, jenž byl rok ve vazbě kvůli obvinění z kuplířství a znásilnění.

Posledním případem zmařených snů je osud automobilového závodníka Patrika Semlbauera, jenž měl testovat ve stáji formule 1 Minardi. "Nechám na okruhu duši," sliboval. Jenže nyní je ve vazbě a za prodej více než tisíce kusů tablet extáze a sto kilogramů marihuany mu hrozí až desetiletý trest.

Reklama