Hlavní obsah

Florbalisty Střešovic posílil švédský útočník Von der Pahlen

PRAHA

O přestupovou bombu ve florbalové lize se postaral mistrovský Tatran Střešovice, který získal Švéda Johana von der Pahlena z Haninge. Pětadvacetiletý útočník má na kontě dvě vítězství v Poháru mistrů evropských zemí a dva triumfy ve švédské nejvyšší soutěži. Naopak klub opustil reprezentační obránce Aleš Jakůbek, který bude hájit barvy švýcarského Grasshoppers Curych.

Článek

Von der Pahlen působil od roku 1997 v Haninge a dres mění vůbec poprvé. "Je to pro mě velký krok, ale jsem přesvědčen, že to byla dobrá volba. Haninge sestoupilo z nejvyšší švédské soutěže a pravděpodobně nebude fungovat dále pod tímto jménem," komentovala nová posila svůj příchod na oficiálních internetových stránkách střešovického klubu.

"Pro mě byl Tatran velkou příležitostí pro další florbalový rozvoj," pokračoval Von der Pahlen, který měl podle svých slov nabídky také od švédských klubů Balrog, Falun a Södertälje, od IFK Helsinky i švýcarského celku Basilej Magic.

Bude studovat i trénovat

V dresu Střešovic už hrál v části ročníku 2002/03 Švéd Torbjörn Folkesson, jenž v Praze studoval. "Můj případ je pravým opakem - florbal je pro mě na prvním místě. Studovat zde sice také budu, ale spíš proto, abych se tu moc neflákal a nemrhal časem," doplnil Von der Pahlen, který bude ve Střešovicích také trénovat mládež.

Akvizice ze země vítězů všech pěti dosavadních mistrovství světa věří, že se bude v tuzemsku bude výkonnostně zlepšovat. "Opravdu moc jsem si přál, abych mohl jít hrát do Česka. Pokud by to nevyšlo, asi by vyhrála finská alternativa. Po rozhovorech s trenéry vím, že v Tatranu budu mít možnost trénovat lépe než minulou sezonu v Haninge a budu moct rozvíjet své florbalové dovednosti," uvedl.

Šlechtic si přijel pro český titul

Jeho rozhodování ovlivnil i fakt, že Tatran bude hrát v lednu v Ostravě na PMEZ. "Dalším faktorem bylo, že si klub klade v sezoně vysoké cíle. Už jsem vyhrál švédskou ligu i Pohár mistrů, takže teď jsem si přijel pro český titul."

Jméno nejproduktivnějšího hráče Haninge z uplynulého ročníku svědčí o šlechtickém původu jeho předků a Von der Pahlen to potvrzuje. "Pocházím z východopruského hrabského rodu, který sídlil na území baltských států a v pohraničí mezi Finskem a Ruskem. Pahlen je prý řeka, která se nachází někde na tomto území. Takže v mých žilách vlastně koluje modrá krev," podotkl.

"Dokonce jsme prý měli velký zámek, než byl po revoluci v Rusku znárodněn a přeměněn na muzeum. Moji rodiče mají finské občanství, ale já jsem se narodil ve Švédsku a mám švédské," dodal s tím, že má zájem hrát za finskou reprezentaci.

Reklama