Hlavní obsah

Moderní pětibojaři získali bronz ve štafetě na MS

VARŠAVA

Čeští moderní pětibojaři získali poprvé na mistrovství světa medaili ve štafetě. Trio Libor Capalini, Michal Michalík a David Svoboda v pondělí ve Varšavě skončilo třetí hlavně díky výborně zvládnutému parkuru.

Foto: PRÁVO

Olympionik Libor Capalini.

Článek

Závod vyhráli favorizovaní Maďaři před Rusy, kteří se ke stříbrné medaili dostali přes Čechy v závěrečném běhu.

Trenér Jakub Kučera přitom měl kvůli zdravotním neduhům svěřenců problém štafetu vůbec postavit. "Nastupovali jsme se sebezapřením a o to větší radost máme," řekl Michalík. "Závod vypadal až do koní nemastně neslaně, ale parkur nám vyšel," uvedl Michalík.

Jízda byla klíčová i podle Kučery. Českému týmu dobře postavený parkur sedl. "Podařilo se nám za pomoci jezdeckého trenéra Roberta Kopeckého zpracovat koně na krátké obraty a získat základní odstup k medaili," řekl Kučera.

Do běhu nastupovali Češi na druhém místě

Od začátku závodu se čeští pětibojaři drželi bodově blízko od stupňů vítězů. Dobře zastříleli a zvládli i šerm. "Klukům se dařilo a vyšlo nám nasazení," řekl Kučera a pochválil Michalíka. V bazénu pak štafeta zaplavala nejlepší český výkon. "Čekali jsme, že by to mohl být vynikající čas," řekl Michalík.

Do běhu nastupovali Češi na druhém místě, o osm vteřin za nimi vybíhali Rusové. Capalini a Michalík ještě udrželi stříbro, ale Svobodu předběhl na posledním úseku Turkin. "Nedalo se předpokládat, že to proti nim udržíme," řekl Kučera.

Štafeta mužů získala v minulosti jen medaili na ME - Capalini, Zbyněk Ambrož a Tomáš Janko byli třetí v roce 1998. Ženy jsou úspěšnější: Alexandra Kalinovská, Lucie Grolichová a Olga Voženílková byly v roce 2002 mistryněmi světa.

Muži - štafeta:
1. Maďarsko (Kállai, Fülep, Horváth) 5700 b., 2. Rusko (Turkin, Sabirchuzin, Sazonov) 5612, 3. ČR (Capalini, Michalík, Svoboda) 5592.

Reklama