Hlavní obsah

Řecko hledá, co s chátrajícími areály z olympiády

ATÉNY

V sobotu uplyne přesně rok od slavnostního zahájení letních olympijských her v Aténách. Zatímco ale loni v srpnu se na Olympijském stadiónu tísnily desetitisíce lidí, dnes se v jeho ochozech prohání leda vítr. Plavecký bazén vedle je bez vody a stejně tak zeje prázdnotou nedaleký velodrom. A Řekové zoufale hledají cesty, jak se sportovišti naložit.

Foto: www.yanous.com

Řekové si s olympijskými sportovišti nevědí rady.

Článek

Podle posledních údajů Řecko vydalo na organizaci her rekordních 12 miliard eur (zhruba 360 miliard korun). Původní odhady přitom počítaly s přibližně třetinovými náklady ve výši 4,9 miliardy eur. A na Atény je vyvíjen silný tlak aby dokázaly, že se pořádání olympiády daňovým poplatníkům vyplatilo. Podle nedávných studií přinesla organizace her zisk kolem 130 miliónů eur, jenže právě konzervace prázdných sportovišť přijde Řecko na 100 miliónů eur ročně.

Vláda se nyní snaží uspět s projektem pronájmu sportovišť soukromým investorům. A také hlasitě upozorňuje na chybné plánování socialistů, které stávající kabinet vystřídal u kormidla pět měsíců před zahájením her. Podle Spyrose Cladase, vládního zmocněnce při organizačním výboru, nevěnovalo odcházející vedení poolympijské době vůbec žádnou pozornost.

"Příkladem je třeba vzpěračské centrum. Vybudovali obří komplex, ale nepřivedli k němu žádné komunikace. Nebo postavili fotbalový stadión pro 22 tisíc diváků ve městě s 80 tisíci obyvateli, kde chodí na fotbal v průměru 2 tisíce lidí. Přitom jsou 150tisícová města, kde je fotbal velice populární, a pořádný stadión tam nemají," tvrdí Cladas.

Z maríny luxusní hotel

Pronájem sportovišť spadá do kompetence nově vytvořeného státního úřadu. "Naším úkolem je pozastavit výdaje na sportovní centra a vrátit nějaké peníze do státní kasy," objasňuje šéf úřadu Christos Hadjiemmnauel.

V první vlně nabízených sportovišť je bývalá hala na badminton, Mezinárodní televizní centrum a olympijský kanál pro vodní slalom. Ten by se podle představ vládních úředníků mohl proměnit na aquacentrum. Bývalá základna televizních a rozhlasových pracovníků by měla sloužit jako kancelářská budova a badmintonový stánek by se měl proměnit na kulturní cetrum.

Z jachtařské maríny, kde se před rokem ze stříbrné medaile radovala Lenka Šmídová, by zase mohl vzniknout pětihvězdičkový hotel. Hadjiemmnauel nicméně neskrývá, že některá sportoviště najdou uplatnění jen těžko.

Veslařský areál ve Schinias nedaleko Atén tak bude podle všeho už jen domovem žab a ptáků, naprostý nezájem je i o osmitisícovou halu, kde bojovali o medaile taekwondisté. mimo veškeré dění leží také areál pro plážový volejbal, baseballový stadión, stejně jako stadión pro pozemní hokej. "Některá sportoviště představují skutečný problém," povzdechl si Hadjiemmnauel.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články