Hlavní obsah

Třetí kvalifikaci na Velkou pardubickou vyhrál Red Dancer

PARDUBICE, PRAHA

Favorizovaný kůň Red Dancer vyhrál třetí kvalifikaci pro 115. ročník Velké pardubické, kterou byla sobotní Velká cena Pardubického kraje, steeplechase cross country na 5800 metrů. Red Dancer v ní nejlépe odstartoval a prakticky po celý dostih udával tempo.

Foto: internet

Dostihy - ilustrační foto

Článek

Na start se postavilo 12 koní, z nichž deset mohlo splnit kvalifikační limit. Pouze Kedon a Iraklion už měli kvalifikační podmínky splněny a jejich trenéři tak jen ověřovali současnou formu svých svěřenců.

Za Red Dancerem se nejčastěji na druhé pozici objevoval Cieszmir, který ale neustál Havlův skok a po pádu dostih nedokončil. Roli hlavního pronásledovatele poté převzal další z koní polského chovu Odyseusz. Ten na vedoucího Red Dancera při výběhu do cílové rovinky nebezpečně zaútočil a zhruba 200 metrů před cílem se už zdálo, že přejde do vedení, ale nedávný vítěz z italského Merana si nenechal prvenství vzít a vyhrál o jednu a čtvrt délky.

Dostih dokončilo osm koní a počet kvalifikovaných na Velkou pardubickou se tak zvýšil na dvacet. Pro vítězného jezdce Jana Faltejska to ale bylo nejspíš poslední letošní prvenství, protože v posledním dostihu dnešního programu si po pádu z koně Sir Asger zlomil pravou stehenní kost.

Klusák Air Rocket potvrdil v Chuchli pozici favorita

Týden před Klusáckým derby a dalšími významnými dostihy letošního kalendáře zůstala absolutní elita doma, a tak příležitost v dnešní Velké ceně společnosti El Rancho v pražské Chuchli dostali jiní. Po několika zaváháních v letní části sezony se konečně naplno prosadil Air Rocket ze stáje Roddenberry vedený svým trenérem Jaroslavem Dobrovolným.

Na startu hlavního dostihu se sešlo deset koní, mezi kterými byl i nejlepší tříletý klusák českého chovu Lucky Giant. Za favorita i přes časté cvalové chyby v posledních startech byl považován Air Rocket.

Jezdci Dobrovolnému se tentokrát podařilo s pětiletým valachem odstartovat v klidu a Air Rocket se podílel na tempu dostihu. V cílové rovině pak získával na devět soupeřů stále větší náskok, který se nakonec zastavil na konečných čtyřech a půl délky před finišující klisnou Rocky Promotion. Třetí místo obsadil překvapivě Větroplach.

Vůbec se tentokrát nedařilo Lucky Giantovi, který skončil osmý a zaběhl o čtyři sekundy pomalejší kilometrový čas než při svém vítězství před dvěma týdny. Suverénně triumfující Air Rocket dosáhl na trati 1670 metrů výborného kilometrového tempa 1:15,4, kterým jen o 0,15 sekundy zaostal za svým osobním rekordem.

Výsledky:
Velká cena společnosti El Rancho (tříletí a starší klusáci, 1 670 metrů, 26.400 korun): 1. Air Rocket (jezdec a trenér Dobrovolný, stáj Roddenberry), 2. Lucky Promotion, 3. Větroplach. Výrok: velmi lehce 4 a 1/2 - 4 a 3/4 - 5. Kilometrový čas: 1:15,4.

Reklama