Hlavní obsah

Judista Pokorný vypadl na MS hned v prvním kole

KÁHIRA

Hned v prvním kole skončilo účinkování judisty Jiřího Pokorného na mistrovství světa v Káhiře. Jediný český zástupce na šampionátu prohrál ve váze do 81 kilogramů v úvodním zápase s Argentincem Arielem Sgangou na ipon, vůbec nebyl klasifikován a se soutěží se rozloučil.

Článek

"Moc mě to mrzí. Chtěl jsem tady dosáhnout víc," řekl ČTK po svém vystoupení Pokorný. Pětadvacetiletý litoměřický judista, kterému v aktuálním světovém žebříčku před MS patřila patnáctá pozice, před egyptským šampionátem pomýšlel na umístění v první desítce a tajně snil o medaili. Prohra se Sgangou jej ale z dalších bojů vyřadila, Pokorný se nedostal ani do oprav.

Přitom zápas pro českého vyslance začal dobře. Pokorný hýřil aktivitou a proti pasivnímu soupeři vedl od konce první minuty na šidó. "Cítil jsem se dobře, zdálo se mi, že soupeř nemá takovou sílu jako v minulosti, měl jsem navrch," uvedl Pokorný.

Když se zápas blížil k závěru, karta se náhle obrátila. "Asi jsem podvědomě polevil v ostražitosti," litoval Pokorný.

Argentinec použil chvat soto maki komi

Argentinský soupeř, který na vrcholných akcích už v minulosti zaskočil nejednoho favorita, použil svoji hlavní zbraň - chvat soto maki komi - a Pokorný se výpadu necelé dvě minuty před koncem duelu neubránil. "Přesně jsem věděl, čím na mě Sganga může zaútočit. A jednou jsem ho prostě pustil do chvatu. Chytil mě za hlavu a hodil mě na zem," řekl Pokorný.

Letos zazářil ve dvou dílech Světového poháru, v Budapešti a Praze získal stříbrnou medaili. Ale poté, co na květnovém mistrovství Evropy v Rotterdamu obsadil až 13. místo, mu nevyšel ani druhý vrchol sezony.

"Zase jsem se přesvědčil, že na sobě musím ještě hodně makat, abych byl na těchto velkých soutěžích úspěšnější," uvedl Pokorný, který se z Egypta vrací v pondělí. Sezona pro něj pomalu končí, ještě jej čekají vystoupení v domácí nejvyšší soutěži a také německé bundeslize.

Ke stříbrným medailím z loňských olympijských her dnes přidali světové zlato Japonec Hiroši Izumi a Edith Boschová z Nizozemska. Další triumf zajistil Nizozemcům v kategorii do 81 kg Guillaume Elmont, soutěž žen do 63 kg vyhrála Francouzka Lucie Decosseová.

Muži:
Do 81 kg: 1. Elmont (Niz.), 2. Benamádí (Alž.), 3. Gontjuk (Ukr.) a Ono (Jap.), 5. Kim Min-ku (Kor.) a Rodriguez (Fr.), ...Pokorný (ČR) bez umístění.
Do 90 kg: 1. Izumi (Jap.), 2. Iliadis (Řec.), 3. Huizinga (Niz.) a Kazusionak (Běl.), 5. Misbah (Eg.) a Matyjaszek (Pol.).
Ženy:
Do 63 kg: 1. Decosseová (Fr.), 2. Tanimotová (Jap.), 3. Zolnirová (Slovin.) a Gonzalezová (Kuba), 5. Chisholmová (Kan.) a Von Harnierová (Něm.).
Do 70 kg: 1. Boschová (Niz.), 2. Emaneová (Fr.), 3. Jacquesová (Belg.) a Šraková (Slovin.), 5. Pryščepová (Ukr.) a Böhmová (Něm.).

Reklama