Hlavní obsah

Komrsková se vrátila od atletiky ke gymnastice

PRAHA

Atletická epizoda Jany Komrskové skončila. Účastnice olympijských her ve sportovní gymnastice se loni po návratu z Atén rozhodla ukončit kariéru a přejít ke skoku o tyči, tak jako to v minulosti udělalo několik nyní již špičkových světových tyčkařek. Zdravotní potíže se však postavily proti jejím plánům a Komrsková se od srpna vrátila ke své původní sportovní profesi.

Foto: www.gymstarz.net

Jana Komrsková

Článek

Ze Zlína se Komrsková loni na podzim přestěhovala do Prahy do skupiny tyčkařského trenéra Boleslava Patery. Napomohl tomu také jeho svěřenec a halový vicemistr světa Adam Ptáček, který má před svatbou s Janinou sestrou Lucií. "Jenže ji bolel loket, což bylo zásadní pro tyčkařskou kariéru," řekl Patera. "Byla by to nesmírně dlouhá cesta k atletice," pravil.

Komrsková poté koketovala se skokem do dálky a přiblížila se k hranici šesti metrů. Jenže ji pro změnu zradilo koleno. "Chtělo by to delší adaptaci, její organismus na takové extrémní zatížení nebyl připraven," vysvětlil trenér tyčkařů, mimo jiné i bronzové medailistky z MS v Helsinkách Pavly Hamáčkové. Jeho skupinu v Dukle Praha už dvaadvacetiletá Komrsková opustila.

Listopadové mistrovství světa v Melbourne ještě Komrsková nestihne. Tam byly nominovány Jana Šikulová a Kateřina Marešová. "Nebudu startovat v Melbourne, v té době ještě nebudu vrcholově připravená. Ale ráda bych závodila na některém Světovém poháru a pořádně se připravila, abych mohla pomoct českému týmu při mistrovství světa 2006," řekla Komrsková v rozhovoru pro International Gymnast Magazine.

Na Peking nemyslí

Kouč ženské reprezentace Stanislav Vyzina návrat Komrskové přivítal. "Určitě, je to gymnastická osobnost," řekl. Před přerušením gymnastické kariéry vedli Komrskovou ve Zlíně rodiče, ti už ale mezitím přešli od trenéřiny do školství a učí studenty tělocvik. Komrsková proto nyní začala trénovat přeskok a kladinu u kouče Vyziny v Brně.

Podle otce Jana Komrsky se na ní roční gymnastická pauza téměř neprojevila. "Pohybová paměť jí zůstala, navíc má odpočinutou hlavu. Vypadá opravdu velice dobře," řekl. Její návrat prý byl opravdu motivován hlavně snahou pomoci družstvu, přesto Komrska zcela nevyloučil ani případný třetí olympijský start. "Peking je trochu vzdálená budoucnost, ale nikdy neříkej nikdy," prohlásil.

Komrsková byla v podobné roli jako před lety Daniela Bártová. Ta závodila ve sportovní gymnastice na OH v Barceloně, pak odešla ke skoku o tyči a vytvořila deset světových rekordů. V Sydney byla čtvrtá. Gymnastická nářadí za tyč vyměnily i světová rekordmanka Jelena Isinbajevová a další Ruska Světlana Feofanovová. Komrskové se však změnit sport na vrcholové úrovni nepodařilo.

Reklama