Hlavní obsah

Čtrnáct reprezentantů má od ČOV před Turínem finanční podporu

PRAHA

Čtrnácti reprezentantům vyplatí Český olympijský výbor (ČOV) nadstandardní podporu, aby si zlepšili přípravu na zimní olympijské hry v Turíně. Deset převážně lyžařů obdrželo finanční injekci díky medailím či umístěním do osmého místa na mistrovstvích světa a olympijských hrách, pro zbylou čtveřici získaly pomoc svazy v rámci speciálních projektů.

Foto: Sport.cz

Finanční podporu dostal i vítěz Letní Grand Prix

Článek

"Je to přilepšení, kterým si mohou zalepit díru, byť to není částka, nad kterou by všichni žasli," řekl ve čtvrtek František Dvořák, místopředseda olympijského výboru pro sport. "Celkem je tenhle program příběhem o 2,3 miliónech korun," uvedl Dvořák.

Mistři světa v běhu na lyžích Kateřina Neumannová a Martin Koukal a biatlonista Roman Dostál mohou v závěrečné přípravě na olympiádu využít 400 tisíc korun. "Jednoznačně to použiji na výcvikové tábory a částečně z toho můžeme financovat naše bydlení v Pragelatu," řekla Neumannová, která již podle Dvořáka loni odčerpala 135 tisíc. "Teď dostane ten zbytek," řekl Dvořák.

Optimální pohoda před olympiádou

Prostředky slouží podle předsedy ČOV Milana Jiráska k tomu, aby se reprezentanti mohli pokud možno dostat do optimální formy a psychické pohody před olympiádou. "Byl bych rád, kdyby se rozšířila sbírka medailí ze zimních her, ale nejsme firma na výrobu medailí. Především jde o olympijského ducha," řekl Jirásek u příležitosti dnešního podpisu nadstandardních smluv.

Částku 200 tisíc korun získali za druhá a třetí místa na MS skokan na lyžích Jakub Janda, akrobatická lyžařka Nikola Sudová, běžec na lyžích Dušan Kožíšek a slalomářka Šárka Záhrobská. "Momentálně nemám představu o jejich využití, mám v programu moc málo místa, ale určitě nezůstanou ležet ladem," řekl Janda.

Jako pojistku bral získaných sto tisíc běžec na lyžích Lukáš Bauer. "To jsou peníze na nepředpokládané výdaje. Třeba bude málo sněhu, tak si zaplatím soustředění venku," uvažoval Bauer. Stejnou odměnu za umístění na MS do osmého místa si zajistili jeho kolega Milan Šperl a nadějná rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Dobře investované peníze

Čtyřikrát vyjednaly svazy ve speciálních projektech s ČOV finanční pomoc, i když jejich sportovci v uplynulé sezoně nepotvrdili své výsledky z předchozích let. Olympijský vítěz ze Salt Lake City Aleš Valenta tak dostane 120.000, sdruženář Ladislav Rygl 80.000, mistryně světa z roku 2003 biatlonistka Kateřina Holubcová 75.000 a kolega Zdeněk Vítek 35 tisíc korun.

Podobnou finanční podporu získali sportovci před letními hrami v Sydney i Aténách. "Jsou to dobře investované peníze a vůbec nevadí, že sportovců stále přibývá," dodal Dvořák. Před rokem totiž mohlo podporu čerpat pouze pět závodníků.

Nadstandardní podpora ČOV pro ZOH v Turíně 2006:
400 000 korun - Neumannová, Koukal (oba běh na lyžích), Dostál (biatlon).
200 000 - Janda (skok na lyžích), Sudová (jízda v boulích), Kožíšek (běh na lyžích), Záhrobská (alpské lyžování).
100 000 - Bauer, Šperl (oba běh na lyžích), Sáblíková (rychlobruslení).
Speciální projekty:
120 000 - Valenta (akrobatické skoky), 80 000 - Rygl (severská kombinace), 75 000 - Holubcová, 35 000 - Vítek (oba biatlon).

Reklama

Související témata: