Hlavní obsah

Velkou pardubickou vyhrál Maskul, Registana spadla

PARDUBICE

Jedenáctiletý hřebec Maskul vedený německým žokejem Dirkem Fuhrmannem se stal po třech letech znovu vítězem Velké pardubické steeplechase. Největší favoritka 115. ročníku Registana, která usilovala o třetí prvenství po sobě, se v neděli rozloučila se slavným dostihem už na druhé překážce. Vítěz zaběhl rekordní čas celé historie: třicet překážek na téměř sedmikilometrové trati zvládl za 9:11,26 minuty.

Článek

V jedné z nejdramatičtějších Velkých pardubických všech dob přišel nečekaně klíčový okamžik už v samém počátku na překážkách, na nichž to nikdo nečekal. Registana po chybě anglického žokeje Jamese Crowleyho skončila už na živém plotu s příkopem, a tak se otevřela cesta pro její největší konkurenty.

Na obávaném Velkém Taxisově příkopu sice žádný kůň nepadl, ale o to více bylo pádů na jiných překážkách. Odborníci měli jasno: tvrdý povrch a velmi rychlý průběh dostihu přinesl chyby, s nimiž nikdo nepočítal.

Maskul měl v závěru navrch

Do poslední chvíle bojovali o výhru bok po boku Maskul s Decent Fellowem a jedenáctiletý veterán Maskul měl nakonec navrch. Také díky německému žokeji Fuhrmannovi, který tak navázal na předcházející čtyři prvenství krajana Petera Gehma, jenž se letos už nemohl na start postavit. Po pádu z koně je upoután na invalidní vozík a do Pardubic ani nedorazil.

Vítězný žokej byl v cíli v euforii. "Byl to brutální dostih, můj největší zážitek v kariéře. Maskul je starý mazák, poradil si s dostihem skvěle. A já teprve dneska pochopil, proč každý tak Velkou pardubickou obdivuje," řekl novinářům Fuhrmann, který má řadu zkušeností z mnoha evropských závodních drah.

Trenér František Holčák byl v transu a nešetřil výbuchy radosti. "Nemám k tomu slov. Ale říkal jsem každému: když bude Maskul do pátého místa na trávě, znovu vyhraje. U nás doma poteče slivovice proudem," sliboval jeden z nejúspěšnějších trenérů tuzemské dostihové historie.

Váňa se triumfu na bělouši opět nedočkal

Méně radosti zažil pětinásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa. Ani při dvacátém startu se legendární žokej nedočkal premiérového triumfu na bělouši. V sedle Kedona skončil čtvrtý a s umístěním musel být spokojen. "Kedon už nebyl v závěru dostihu v pořádku, čtvrté místo je maximem," uvedl nejzkušenější muž na koňském hřbetu.

Dodal, že pro Kedona byl dnešní start zřejmě posledním v kariéře. "Zranění bude vážnější, čeká ho zasloužený důchod a já se budu muset ohlédnout po dalším běloušovi," hořce se usmál Váňa. Naznačil tak, že se za rok postaví na start znovu.

Výsledky 115. ročníku Velké pardubické steeplechase České pojišťovny (dotace 4,500.000 korun):
1. Maskul (ž. Fuhrmann, trenér F. Holčák) 9:11,26 min., 2. Decent Fellow (ž. Bartoš), 3. Laneret (j. Tůma).

Reklama