Hlavní obsah

Florbalový šlechtic už se rozstřílel

PRAHA

Přesně podle očekávání vypadá čelo tabulky kanadského bodování florbalové extraligy. Švédský útočník se šlechtickými předky Johan von der Pahlen prokazuje, proč je největší hvězdou krátké historie tohoto sportu v Česku.

Článek

Hráč mistrovského Tatranu Střešovice se rozjížděl pomalu, na srpnovém turnaji Czech Open rozhodně nepřesvědčil. "Tam jsem hrál strašně, byla na mě znát čtyřměsíční herní pauza," pokyvuje hlavou bývalý hráč švédského Haninge, s nímž vyhrál ligu a dvakrát i Pohár mistrů evropských zemí.

Jenže uplynula čtyři kola Fortuna extraligy a von der Pahlen už vládne nejvyšší české soutěži, připsal si šest gólů a osm asistencí. "Zapracoval jsem na fyzické kondici, zlepšuji se, ale pořád nejsem se svými výkony úplně spokojený," tvrdí pětadvacetiletý florbalista, jehož angažmá v Praze vyjde střešovický klub zhruba na půl miliónu korun. Von der Pahlen se v klubu podílí i na práci s mládežnickými týmy. "To beru jako jeden ze svých hlavních úkolů, pomoci juniorům se zlepšit," říká.

Má rád výzvy

Po několika zápasech už si stihl udělat obrázek o kvalitě českého florbalu. "Samozřejmě je pro mě jednodušší dát gól tady než ve Švédsku. Ale jsem velmi spokojený se svými spoluhráči, hlavně mladým klukům se daří," pochvaluje si von der Pahlen.

I díky jeho střelecké potenci má omlazený střešovický tým na svém kontě tři výhry a jednu porážku v prodloužení, trenér Skružný i fanoušci od Švéda očekávají, že bude lídrem týmu. "Samozřejmě jsem zde pod tlakem, ale proto jsem tady. Mám rád výzvy, protože ty mi pomáhají se stoprocentně koncentrovat na florbal," říká vyslanec země mistrů světa v soutěži stříbrných medailistů z loňského šampionátu.

Kromě florbalu se von der Pahlen v Praze věnuje i studiu ekonomie na zemědělské univerzitě. "Stíhám to v pohodě. Nejsem perfektní student, ale tak na devadesát procent přednášek chodím," říká. Život v hlavním městě si pochvaluje. "Jestli mi tu něco ze Švédska chybí? Asi nic, jsem tu šťastný. Praha je krásná, líbí se mi i další česká města, která jsem viděl," libuje si. Tmavovlasý Švéd žije v Praze sám, bez přítelkyně. "Líbí se mi naše děvčata, ale co jsem zatím viděl v Česku, i tady to vypadá moc dobře," usmívá se.

Reklama