Hlavní obsah

Vítěz Velké pardubické dnes přijímá návštěvy

Je libo audienci u vítěze Velké pardubické? Ve středu je možná. Maskul, hrdina hlavního dostihového klání roku, dnes odpoledne doma ve Velkých Karlovicích přijímá návštěvy. U trenérského mága Františka Holčáka v sevření podzimem vybarvených beskydských kopců je den otevřených dveří.

Článek

"Každý, kdo chce, může třeba i nějaké dobré jablíčko či mrkvičku odpoledne přinést nejen Maskulovi. Stáj, to jsou i další koně," říká Holčák.

Vládne u něj zase běžný ruch. I přes triumf. Holčák si ho užil popáté. "Je to velké jako vždy, uměřené k výkonu a výsledku, tekla slivovice. Slavilo se i v Nýznerově u pana Zatloukala. Jemu Maskul patří. Ale práce se skrz to nezastaví," líčí, když sleze z traktoru.

V patnácti byl u toho, když se v Karlovicích 11. října 1966 začalo pár nadšenců starat o dostihové koně. Dnes mu věhlasná centrála patří. Před Velkou spojil síly i se synem Radkem. Stáje rodinného klanu sídlí 2 km od sebe. "Maskul se chystal s Radkovou klisnou Nostalgií, bylo to tak optimální, jinak ale děláme zvlášť," připomíná Holčák starší.

Maskul je po zápřahu v pořádku. "Jen je unavený," ví trenér. Na rozdíl od jiných vítězů Velké nezkusí jedenáctiletý valach štěstí v Anglii. "Patří do silových dostihů, jako je Velká, není na rychlé a lehké skoky, cizina je pro mladší," míní Holčák.

Věří ve vylepšení bilance

Doufá, že Maskul ještě vylepší bilanci - zatím dvě výhry a po jednom druhém, čtvrtém a sedmém místě ve Velké. Nebýt u prvního Maskulova triumfu podpis syna Radka, mohl Holčák st. srovnat trenérský rekord, který patří Čestmíru Olehlovi, jehož Registana v neděli padla. "Ale ještě neumírám, jde to dohnat," směje se Holčák st.

Může srovnávat dva německé jezdce, kteří pět let v řadě v Pardubicích vítězí. Fuhrmann v neděli převzal vládu od zraněného a na vozík upoutaného Gehma. "Toho jsem znal více, ale porovnávat, kdo je lepší, nechci. Oba jsou rutinovaní profesionálové."

Ač v dostizích létají zdánlivě velké peníze, nemíní, že na nich lze výrazně zbohatnout. "Nepovedlo se mi to. Pořádné dotace jsou jen ve Velké a v cizině. Od majitele dostanu procenta z výhry, ale je tu i kolektiv stáje, který se stará. A nikdo mi nic zadarmo nedá. A podcenit něco, třeba jako když Rosický jde kopat penaltu s Nizozemci, nemůžu. To bych nic nevyhrál. Ale ani tolik nejde o mě. Hlavně že udělám radost lidem okolo. Teď třeba panu Zatloukalovi. Ale za dva dny už půjde život zase normálně dál."

Reklama