Hlavní obsah

Bulhar Topalov je novým šachovým mistrem světa

SAN LUIS (Argentina)

Veselin Topalov se stal v argentinském San Luis novým mistrem světa v šachu. Třicetiletý Bulhar si titul definitivně zajistil ve čtvrtečním předposledním ze 14 kol, v němž mu stačila remíza s obhájcem prvenství Rustamem Kasimdžanovem z Uzbekistánu. Topalov dosud na šampionátu ani jednou neprohrál.

Článek

Topalov se v čele osmičlenného turnaje osamostatnil od čtvrtého kola a postupně zvyšoval svůj náskok. Na šachový trůn federace FIDE usedl jako první Bulhar v historii.

Titul a prémii 300 000 dolarů mu vynesl odvážný styl hry. "Nemám strach prohrát. V tom je rozdíl mezi mnou a ostatními," citovala agentura DPA nového šachového krále. Podle legendárního Viktora Korčného je Topalov důstojným nástupcem Garryho Kasparova. "Jeho hra je plná fantazie a energie. Jeho odvážný styl se mi líbí," řekla čtyřiasedmdesátiletá šachová hvězda minulosti.

Veselin Topalov začal hrát šachy v osmi letech, v roce 1989 se stal mistrem světa v kategorii do 14 let; o tři roky později získal šachový titul velmistra. Ve finále turnaje kandidátů v roce 2002 podlehl Peteru Lékovi a unikla mu tak příležitost utkat se o světový titul s Kramnikem. Letos se na elitně obsazeném turnaji v Linaresu dělil s Kasparovem o první místo a připravil této legendě poslední porážku profesionální kariéry

Výsledky - 13. kolo:
Kasimdžanov (Uzb.) - Topalov (Bul.) 0,5:0,5, Adams (Angl.) - Léko (Maď.) 0,5:0,5, Ánand (Ind.) - Morozevič (Rus.) 0,5:0,5, Polgárová (Maď.) - Svidler (Rus.) 0,5:0,5.
Průběžné pořadí:
1. Topalov 9,5 bodu, 2. Svidler a Ánand oba 8, 4. Morozevič 6,5, 5. Léko a Kasimdžanov oba 5,5, 7. Adams 5, 8. Polgárová 4.

Reklama