Hlavní obsah

Po MS v Baku je česká moderní gymnastka podezřelá z dopingu

PRAHA

Jedna z českých moderních gymnastek měla podle lékařské komise mezinárodní federace FIG při dopingové kontrole na letošním mistrovství světa v Baku abnormální nález. Podezřelá z dopingu je podle úterní informace serveru progym.cz jedna z členek týmu, který se v metropoli Ázerbájdžánu představil ve společné skladbě.

Článek

Svaz moderní gymnastiky obdržel informaci o nálezu od předsedy lékařské komise FIG Michela Léglise, který požádal české funkcionáře o prošetření případu. Svaz v tiskové zprávě uvedl, že bude spolupracovat s českým antidopingovým výborem, bližší informace však neposkytl.

"Může se jednat o zdravotní problém problém uvedené gymnastky nebo abnormální nález. Proto také zatím podle regulí nemůžeme a nechceme zveřejnit jméno závodnice," uvedla předsedkyně svazu moderní gymnastiky Yvonna Ronzová. "Celý případ má svůj vývoj. Teprve až by se prokázalo, že se jedná o doping, tak by došlo k potrestání gymnastky," dodala.

České družstvo moderních gymnastek obsadilo na říjnovém MS v konkurenci 21 týmů osmnácté místo. Ke skladbě se stuhami Češky nastoupily ve složení Gabriela Hoferová, Kateřina Janečková, Zuzana Kubalová, Zuzana Válková a Veronika Zástěrová, při vystoupení s míči a kužely Hoferovou nahradila Renata Žmolíková.

O nejznámější dopingové případy v historii moderní gymnastiky se postaraly ruské šampionky Alina Kabajevová a Irina Čaščinová, které po zkrácení trestu obsadily na loňských olympijských hrách v Aténách první a druhé místo.

Reklama