Hlavní obsah

Brožková vyhrála Světový pohár v parkovém orientačním běhu

JÜ-SI

Dana Brožková se stala první Češkou, která vyhrála Světový pohár v parkovém orientačním běhu. Čtyřiadvacetileté závodnici k celkovému prvenství stačilo šesté místo ve finále v čínském městě Jü-si. Brožková nakonec uhájila vedení o pouhé o čtyři body před Ruskou Taťjanou Rjabkinovou, která vyhrála poslední čtyři závody série.

Článek

"Je jisté, že jsem celkově vyhrála?" ptala se Brožková v cíli závěrečného sedmého závodu, který se jí nevydařil. Na vítěznou Rjabkinovou nabrala na dvoukilometrové trati s dvanácti kontrolami skoro dvouminutovou ztrátu.

"Nerozuměla jsem mapě a se svým výkonem nejsem spokojena," řekla. Nakonec ale převládla radost z celkového triumfu. "Je to skvělé," uvedla závodnice klubu SC Jičín na internetové stránce soutěže. Před Brožkovou dokázal Světový pohár v parkovém orientačním běhu vyhrát z Čechů jen Rudolf Ropek v letech 1997 a 1998.

Brožková vydělala na tom, že byla jednou ze čtyř běžkyň, které absolvovaly všech sedm závodů. Po celkové čtvrté pozici z loňska v letošním ročníku vyhrála první a třetí závod, dvakrát obsadila druhé místo a nejhůře doběhla sedmá. "Příští rok chci medaili na mistrovství světa, ale musím zlepšit čtení v mapách," plánovala orientační běžkyně, která byla loni čtvrtá ve sprintu na klasickém mistrovství světa.

Poslední závod mužů vyhrál Australan David Brickhill-Jones, ale z celkového vítězství se radoval Nor Öystein Kvaal Österbö. Český běžec Tomáš Dlabaja byl v konečném pořadí devátý.  Seriálu Park World Tour se účastnila padesátka nejlepších parkových orientačních běžců ze 17 zemí.

Muži:
1. Brickhill-Jones (Austr.) 15:09,5 min., 2. Haldin (Fin.) -32,5, 3. Johansson (Švéd.) -58,5, ...13. Dlabaja (ČR) - 3:45,3.
Konečné pořadí SP:
1. Österbö (Nor.) 130, 2. Brickhill-Jones 123, 3. Haldin 90, ...9. Dlabaja 44.
Ženy:
1. Rjabkinová (Rus.) 16:24,8, 2. Kuuselová (Fin.) - 40,3, 3. Sargautjteová (Lit.) -57,1, ...6. Brožková (ČR) -1:51,5
Konečné pořadí SP:
1. Brožková 121, 2. Rjabkinová 117, 3. Kuuselová 98.

Reklama