Hlavní obsah

Wittová: Recept na krásu? Konzervujte se ledem!

PRAHA

Je to už sedmnáct let, co legendární Katarina Wittová získala v Praze svůj šestý titul mistryně Evropy. Půvabná krasobruslařka s odzbrojujícím úsměvem, na níž jako by běh času neměl žádný vliv, se v polovině prosince do české metropole vrátí s vánoční rodinnou show Christmas On Ice.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Nezaměnitelná elegance a půvab zdobí legendární krasobruslařku Katarinu Wittovou dodnes.

Článek

Dvojnásobný triumf na olympijských hrách (Sarajevo 1984 a Calgary 1988), čtyři zlaté medaile z mistrovství světa (1984, 1985, 1987 a 1988) a šest nejcennějších kovů z mistrovství Evropy (1983 až 1988). To jsou milníky, jichž německá krasobruslařka stačila mezi amatéry dosáhnout a které z ní činí zřejmě nejlepší královnu ledu všech dob.

Na svůj poslední evropský titul vzpomíná Wittová obzvlášť ráda. Právě v Praze si potvrdila, že je ve vrcholné formě, kterou pak famózním výkonem přetavila v obhajobu olympijského zlata. "Úspěch při poslední prověrce před olympiádou v Calgary, kterou byl právě šampionát v Praze, mě skutečně nakopl," potvrdila bývalá šampiónka při středečním setkání s novináři.

Po úspěšném roce 1988 přestoupila k profesionálům, věnovala se i komentování pro televizi. Naposledy ji diváci mohli vidět na olympijských hrách v Lillehammeru, kde věnovala své vystoupení strádajícímu Sarajevu představením na píseň 'Where have all the flowers gone'. Pak vrcholnou scénu opustila, o odpočinku ale ani na moment nepřemýšlela. Už osm let sjíždí svět se svou show, komentuje, točí filmy a reklamy.

Herecké ambice nemá

To vše se stejným půvabem a elegancí, jako když byla na krasobruslařském vrcholu. Jen málokdo by při setkání s ní hádal, že v prosinci oslaví už čtyřicáté narozeniny. "Můj recept na krásu? Vždycky jsem říkala, že každodenní pobyt na ledě konzervuje," prohlásila se smíchem při narážce na svůj atraktivní vzhled.

"Důležité je, když člověk dělá, co ho skutečně baví. K tomu trénink, zdravý životní styl," dodala s již vážnějším výrazem ve tváři Wittová, která se dvakrát dostala do padesátky nejhezčích lidí planety podle magazínu People a čtenářům časopisu Playboy jsou známé i její odvážné snímky.

Během své sportovní kariéry si splnila snad vše, o čem může smrtelník snít. Nezůstalo přece jen nesplněné přání? "Co se týče bruslení, tak ne. V posledních letech se ale hodně snažím o propojení krasobruslení s uměním. Tam by se možná ještě nějaké prostory našly," tvrdí.

Například herecké ambice ale nemá, byť už odřekla množství nabídek. "Dokonce jsem hrála ve filmu Ronin s Robertem de Nirem. Byla jsem jeho milenkou a nakonec mě zabili. Další nabídky jsem odmítla. Pořád za svou hlavní profesi považuji krasobruslení," má jasno německá bruslařka.

Přeje Nedvědovi a spol.

Vánoční show prý přiváží do Prahy z jednoduchého důvodu. "Titul z Prahy pro mě opravdu hodně znamená a vždycky jsem snila o tom, že se sem jednou vrátím. Mám na hlavní město krásné vzpomínky, navíc tady bylo i skvělé publikum," zavzpomínala.

Vzápětí se ale přenesla do žhavé současnosti. "Vy dnes v Praze hrajete klíčový zápas o účast na mistrovství světa ve fotbale, že? Tak to vám přeji hodně štěstí, abyste se na náš šampionát dostali. Bylo by škoda nechat si tenhle sportovní svátek ujít," uzavřela s typickým úsměvem.

Christmas On Ice se odehraje v pražské T-Mobile Aréně 18. prosince od 19:00. Vedle Wittové se mohou milovníci krasobruslení těšit na olympijského vítěze, čtyřnásobného mistra světa a trojnásobného mistra Evropy Alexeje Jagudina, Jozefa Sabovčíka (mistr Evropy, bronz z OH), Alexeje Urmanova (vítěz OH, mistr Evropy, bronzový medailista z MS) či páry Maragaritu Drobiazkovou s Povilasem Vanagasem a Kat Winklerovou s René Lhosem. Krasobruslařskou show doprovodí také představení akrobatů.

Reklama