Hlavní obsah

Capalini obhájil vítězství v anketě Pětibojař roku

PRAHA

Libor Capalini z Dukly Praha v pátek zvítězil v anketě Pětibojař roku 2005, jejímž pořadatelem je Český svaz moderního pětiboje. Bronzový medailista z olympijských her v Aténách získal v hlasování 82 bodů, obhájil loňské prvenství a ve třináctileté historii ankety triumfoval už pošesté. Na druhém místě byl Capaliniho reprezentační kolega Michal Sedlecký, který získal o pět bodů méně. Lucie Grolichová skončila s 25 body třetí.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Libor Capalini, bronzový medailista z OH v Aténách.

Článek

Capaliniho sezonu ovlivnila zraněná achilovka, kvůli které se připravil až na mistrovství světa, kde útočil na medaili a jen kvůli pokaženému parkuru doběhl osmý. "Netušil jsem, že vyhraji," vyjádřil Capalini překvapení. Sám by dal přednost armádnímu mistru světa Sedleckému. "Já bych volil jeho, ale je fakt, že na sezoně se podepsalo, že většina týmu nebyla úplně fit," řekl Capalini.

Největším úspěchem pětibojařů bylo stříbro družstva ve složení Capalini, Sedlecký, Michal Michalík na MS. "To byla náplast na sezonu, která celkově moc nevyšla," konstatoval Capalini.

Pětibojařský svaz v anketě nerozlišuje pohlaví. "Máme systém jako ve Sportovci roku, kde se počítají muži a ženy dohromady. Pokud by nějaká žena dosáhla výrazného úspěchu, mohla by vyhrát ona," uvedl k vyhlášení výsledků sekretář svazu Jiří Hrdlička. Žena porazila muže jednou, v roce 1997 zvítězila Grolichová.

V kategorii 5P (příjemné pětibojařské překvapení, progres, perspektivista), která je určena pro mladé a nadějné závodníky, triumfoval Ondřej Polívka, který o 15 bodů předstihl Lenku Silberhornovou. Třetí příčka patří Davidu Svobodovi.

Výsledky - Pětibojař roku 2005:
1. Capalini (Dukla Praha) 82 b., 2. Sedlecký 77, 3. Grolichová (oba Dukla Praha/Ados Praha) 25, 4. Michalík (Dukla Praha/PSC Plzeň) 19, 5. Svoboda (Dukla Praha/Ados Praha) 11, 6. Polívka (Dukla Praha) 3.
5P (příjemné pětibojařské překvapení, progres, perspektivista):
1. Polívka 65, 2. Silberhornová (Dukla Praha) 50, 3. Svoboda 28.

Reklama