Hlavní obsah

Večer bude znám Sportovec roku 2005

PRAHA

Nejlepší český sportovec letošního roku bude vyhlášen už v sobotu večer v pražském hotelu Hilton, přenos od 20 h vysílá TV Nova. Nejvážnějšími kandidáty jsou hokejista Jaromír Jágr a lyžařka Kateřina Neumannová. Oba letos získali zlato na MS, pro oba by ale nejvyšší domácí sportovní pocta byla premiérovou.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Vítězem se může stát i Jaromír Jágr.

Článek

Hledání nejlepšího sportovce letos nebylo jednoduché. Na rozdíl od loňského olympijského zlata Romana Šebrleho letos vyniklo více sportovců, ať v individuálních nebo kolektivních sportech. Neumannová by byla od triumfu Jeriové v roce 1984 první ženou, která by zvítězila.

Anketa sama je především galapřehlídkou českého sportu, a tak je třeba ji brát, protože měřit jednotlivé sporty objektivně nelze. Mezi kolektivy je situace rovněž vyrovnaná, hovoří se hokejových mistrech světa i na MS postoupivších fotbalistech, ale ocenění si zaslouží i basketbalové mistryně Evropy.

Letadlo i telefon

Novináři v prvním kole zvolili desítku finalistů v jednotlivcích a trojici kolektivů. Na anketních lístcích se objevilo 72 resp. 18 jmen. Slavnostní vyhlášení ankety organizuje agentura BPA a tradičně zvolila poslední předvánoční sobotu. "Neexistuje ideální termín, který by vyhovoval všem sportovcům tak, aby se mohli vyhlášení zúčastnit. Vždycky je to kompromis a usilovná práce, jak jich přivézt co nejvíc a jak se spojit s těmi, kteří přijet nemohou, protože závodí nebo jsou na zahraničních soustředěních," konstatovala šéfka BPA Jana Obermajerová.

V hotelu Hilton by se měli objevit osobně královna bílé stopy Kateřina Neumannová, sjezdařka Šárka Záhrobská a biatlonový světový šampión Roman Dostál, kterého zpět na nedělní závod SP na Slovensku dopraví letecký speciál. "S Jaromírem Jágrem je připraven telemost, po telefonu promluví i další z desítky nejlepších, Roman Šebrle až z Jihoafrické republiky, kde je na soustředění. Určitě se ale nespojíme s Vladimírem Šmicrem, který v době vyhlášení hraje ve Francii ligové utkání za Bordeaux. Kolektivy budou mít na večerním vyhlášení svoje zástupce," dodala Obermajerová.

Zahrají i Chinaski

Slavnostní večer, při němž bude oceněna i sportovní legenda, je především o laureátech ankety, ale nechybějí ani hvězdy pop-music. Režisér Jiří Adamec, který Sportovce roku opravdu umí, chystá některá překvapení, ale už nyní je jisté, že vystoupí čerství Zlatí slavíci - skupina Chinaski, dále Hana Zagorová, Lenka Filipová, Leona Machálková, Josef Vojtek, Pavel Šporcl, Janek Ledecký i slovenská skupina No Name. Moderování galavečera bylo svěřeno poprvé Aleši Hámovi.

V průběhu večera budou svého nejlepšího sportovce vybírat i televizní diváci. Pravidla se dozvědí na začátku přímého přenosu, hlasovat se bude telefonicky. Počítač pak vybere jednoho šťastlivce, kterému hlavní partner Škoda Auto zapůjčí na rok octavii. Mediálním partnerem Sportovce roku je také deník Právo.

DESÍTKA SPORTOVCŮ
Věra Cechlová (atletika)
Petr Čech (fotbal)
Roman Dostál (biatlon)
Jaromír Jágr (hokej)
Jakub Janda (lyžování)
Kateřina Neumannová (lyžování)
Roman Šebrle (atletika)
Vladimír Šmicer (fotbal)
Nicole Vaidišová (tenis)
Šárka Záhrobská (lyžování)
TŘI KOLEKTIVY
Basketbalistky ČR (1. na ME)
Fotbalisté ČR (postup na MS)
Hokejisté ČR (1. na MS)

Reklama