Hlavní obsah

Florbalista roku Ostřanský chce ve Švýcarsku do špičkového klubu

USTER (Švýcarsko)/PRAHA

Útočník Martin Ostřanský ze švýcarského Usteru v pátek obhájil vítězství v anketě Florbalista roku, slavnostního vyhlášení v Hluku se však nemohl zúčastnit kvůli klubovým povinnostem. Po letním přestupu z týmu českého vicemistra FBC Ostrava si v předposledním týmu švýcarské ligy také buduje pozici pro posun výš. Po sezoně by rád v zemi Helvétského kříže zamířil do klubu ze špičky.

Foto: Petr@kotala.com

Florbal - ilustrační foto

Článek

Ostřanský loni sesadil z trůnu Florbalistu roku z prvních tří ročníků Radima Cepka, a přestože svou pozici obhajoval, byl i letos z triumfu překvapený. "Nepočítal jsem s tím a hodně mě to těší," řekl v telefonickém rozhovoru ČTK Ostřanský. Pokud by sám hlasoval, měl by prý těžké rozhodování. "Ani jsem nepřemýšlel, koho bych ocenil já. Všichni kluci z desítky jsou v reprezentaci, hodně jich vídám ve Švýcarsku a jsou v dobré formě."

Nabitý program švýcarské soutěže mu zabránil v účasti už na druhé významné akci. "Mrzí mě, že jsem nemohl být na slavnostním galavečeru. Je to možnost se se všemi okolo florbalu setkat a odreagovat se od náročné sezony," podotkl Ostřanský. Z nedávného přípravného dvojzápasu se Švédskem stihl jen první duel v Praze a "doma" v Ostravě si nezahrál. "Hrál jsem v Ostravě pět let za Pepino, byla to škoda, že jsem nemohl. Se Švédy se nehraje tak často. Ale nedalo se nic dělat."

Vyrovnané výkony

Své ocenění připsal Ostřanský vyrovnaným výkonům v celém roce a snaze každý zápas odehrát úplně na doraz. "Měli jsme s FBC Ostrava vydařenou sezonu, hráli jsme dobře. Bohužel jsme to ve finále již potřetí nedotáhli s Tatranem Střešovice," litoval držitel stříbrné medaile z loňského mistrovství světa. I kvůli mistrovskému snu ambiciózního klubu oddaloval svůj odchod na zahraniční angažmá.

Přestože zájem o jeho služby jevil například také vítěz Poháru mistrů Wiler-Ersigen, zamířil do Usteru. Hraje tak na chvostu tabulky. "Myslím, že jsem špatně neudělal. Chtěl jsem si ve Švýcarsku zvyknout a naučit se řeč. Po sezoně bych rád odešel do týmu ze špičky ligy," navázal nejproduktivnější hráč Usteru. Nasbíral 19 bodů za 11 tref a osm přihrávek a celkově je v první dvacítce soutěže.

Práce v servisu lyží

Vedle florbalu pracuje ve sportovním obchodě. "Starám se o servis lyží. Teď máme spoustu práce. Ale chodím tam tak třikrát až čtyřikrát týdně. A šéf našeho klubu mi říkal, že kdykoliv bych se cítil unavený, tak mám zavolat. Chtějí, abych byl maximálně soustředěný na florbal," řekl Ostřanský.

Od klubu má zajištěné bydlení, v Usteru je se svou přítelkyní. "Běžně dávají ve Švýcarsku k dispozici na půjčení i auto, ale já jsem si vzal vlastní," řekl třiadvacetiletý útočník. Na zahraniční angažmá zamířil především kvůli florbalovém růstu, ale i finančně si polepšil. "Jen florbalem se člověk neuživí ještě nikde, ale oproti Česku jsem si polepšil. Peníze i za práci mi chodí dohromady od klubu," dodal Ostřanský.

Reklama