Hlavní obsah

Sportovcem roku je poprvé Jágr, kolektivem hokejisté

PRAHA

Jaromír Jágr je třetím hokejistou a prvním útočníkem, který kdy vyhrál anketu Sportovec roku České republiky. V sedmačtyřicátém ročníku hlasování Klubu sportovních novinářů (KSN) obdržel mistr světa z Vídně a jeden z nejlepších útočníků zámořské NHL 1442 bodů.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Jaromír Jágr

Článek

Druhá skončila o pouhých 42 bodů zpět běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, třetí místo obsadil skokan na lyžích Jakub Janda (1138). Obhájce loňského vítězství atlet Roman Šebrle byl čtvrtý (1030).

Naposledy z hokejistů vyhrál Dominik Hašek, jenž byl nejlepší v letech 1994 a 1998, na první místo se dostal v roce 1961 už jen další hokejový gólman Josef Mikoláš. Jágr dosud nejlépe skončil na druhé pozici v roce 1995, v letech 1998 a 1999 byl třetí.

Mezi kolektivy pasovalo celkem 165 sportovních žurnalistů na vítěze hokejisty. Druzí fotbalisté porazily basketbalové mistryně Evropy o pouhé tři body. Juniorem roku se stala slalomářka Šárka Záhrobská, Sportovní legendou byl vyhlášen fotbalista Josef Masopust.

Neumannová jako první přála Jágrovi

Jágr během nucené pauzy v NHL zářil v extralize a na MS ve Vídni přivedl český tým k titulu, třebaže měl od zápasu s Německem zlomený malíček. Neumannová se prvně v kariéře stala mistryní světa na 10 kilometrů volnou technikou a Janda má z MS stříbro a bronz.

"Anketu jsem vyhrál poprvé a jsem za to samozřejmě moc rád. Hokej je kolektivní sport a k tomu, abych něco vyhrál, potřebuji spoluhráče. Ti byli skvělí a díky nim jsme vyhráli mistrovství světa. Bez nich bych tady neseděl," vzkázal Jágr v živém rozhovoru ze zámoří ze studia CBS.

"Na dálku chci pozdravit Jaromíra Jágra a jsem ráda, že mohu být první gratulant k jeho vítězství. Mohla jsem se snažit sebevíc, ale zlomený malíček porazit nešel," prohlásila na pódiu s úsměvem Neumannová, když byla vyhlášena na druhém místě a bylo jasné, že Jágr anketu vyhraje.

Od pátého místa se seřadili fotbalisté Petr Čech a Vladimír Šmicer, tenistka Nicole Vaidišová, lyžařka Záhrobská, biatlonista Roman Dostál a diskařka Věra Cechlová-Pospíšilová.

Hokejisté cenu věnovali nemocnému Fischerovi

Slavnostního vyhlášení se osobně zúčastnili Neumannová, jež vynechala závody SP v zámoří, slalomářka Záhrobská, kterou v příštím týdnu čeká Světový pohár ve Špindlerově Mlýně, a Dostál. Za Jágra převzal ocenění jeho otec, za Jandu manažeři Renata Balašová a František Jež, kteří vzápětí cenu věnovali s Jandovým souhlasem nadačnímu fondu Kapka naděje. Za hokejisty si přišel pro ocenění gólman Milan Hnilička.

"Hokejisté se rozhodli, že cenu pro nejlepší kolektiv věnují hokejistovi Jiřímu Fischerovi," prohlásil na pódiu Jelínek. Hráč Detroitu Fischer nedávno při utkání v zámořské NHL zkolaboval a život mu zachránila až rychlá pomoc týmového lékaře.

Klubové povinnosti museli kromě Jágra plnit také oba ocenění fotbalisté v Anglii, Vaidišová trénuje v USA na Floridě, Cechlová je na Kanárských ostrovech a Šebrle se vrátí z přípravy v Jihoafrické republice v neděli.

Jágr za vítězství v prestižní anketě obdržel 250 000 korun, Neumannová si vylepší rozpočet o 200 000 a Janda zbohatl o 170 000. Hokejisté si mezi sebe rozdělí 100 000 korun.

Výsledky - jednotlivci:
1. Jágr (hokej) 1442 bodů, 2. Neumannová (běh na lyžích) 1400, 3. Janda (skoky na lyžích) 1138, 4. Šebrle (atletika) 1030, 5. Čech 824, 6. Šmicer (oba fotbal) 761, 7. Vaidišová (tenis) 642, 8. Záhrobská (sjezdové lyžování) 629, 9. Dostál (biatlon) 548, 10. Cechlová-Pospíšilová 529.
Kolektivy:
1. hokejisté ČR 406, 2. fotbalisté ČR 288, 3. basketbalistky ČR 285.

Reklama