Hlavní obsah

Jágra vítězství v anketě potěšilo, bere ho ale s rezervou

PRAHA

Třiatřicetiletý hokejový útočník Jaromír Jágr se stal v sobotu Sportovcem roku v České republice a získal trofej, která mu ve sbírce dosud chyběla. Ty dosavadní byly především hokejové - Jágr v bohaté kariéře dvakrát vyhrál Stanleyův pohár, opakovaně se stal nejproduktivnějším hráčem NHL, převzal cenu pro nejlepšího hokejistu slavné kanadsko-americké soutěže.

Článek

Dále šestkrát získal Zlatou hokejku určenou nejlepšímu českému hokejistovi, vyhrál olympijské hry a letos i mistrovství světa. Nyní je poprvé králem všech sportovců v zemi.

"Jsem za to samozřejmě moc rád. Ale hokej je kolektivní sport a k tomu, abych něco vyhrál, potřebuji spoluhráče. Ti byli skvělí a díky nim jsme vyhráli mistrovství světa. Bez nich bych tady neseděl," vzkázal Jágr v živém rozhovoru ze zámoří ze studia CBS.

V následném rozhovoru pro ČTK přiznal, že v minulosti anketu moc nesledoval. "Škoda jen, že za čtrnáct dní její platnost skončí," usmál se slavný odchovanec kladenského hokeje. I přesto si ale prvenství váží. "Je těžké porovnávat tolik sportů dohromady. Spousta lidí může být naštvaných, není to jednoduché. I proto beru podobné ankety s rezervou," uvedl útočník New York Rangers.

Jednou druhý a dvakrát třetí

V elitní desítce se Jágr objevil již několikrát a byl dokonce jednou druhý a dvakrát třetí. Většinou to ale ani nezaregistroval. "Pokaždé to za mě přebíral někdo jiný. Letos jsem o tom věděl víc, protože mě sháněli kvůli televiznímu spojení, takže jsem si myslel, že bych mohl být vysoko," podotkl historicky třetí hokejista, jenž anketu vyhrál. Před ním se to ale podařilo pouze brankářům - Josefu Mikolášovi a Dominiku Haškovi. Slavný Dominátor se z prvenství radoval v roce 1994 a po triumfu v Naganu.

Rok 2005 byl ale i z Jágrova pohledu zvláštní. V minulé hokejové sezoně se díky výluce NHL mohl představit českým fanouškům, a přestože poté odešel do ruského Omsku, postaral se o rekordní extraligové návštěvy. Na následném světovém šampionátu se výrazně podílel na zisku zlatých medailí a nezastavil jej ani zlomený malíček.

Přesto Jágr nehodlá z letošního kalendářního roku nic upřednostňovat. "Patří do něj každý den. Člověk si musí uvědomit, že vítězství jsou jen zlomkem roku. Každý den se stalo něco, přišel úspěch, nebo neúspěch, bez kterých bych žádnou trofej nezískal. Nemohu mít jen jednu vzpomínku. Bez všech ostatních bych nic nezískal," vysvětlil Jágr, který by ale osobně cenu pro nejlepšího českého sportovce nechtěl udělovat.

Příštím rokem se nezaobírá

"Těžko říci, kdo by si to zasloužil. Nemám tolik informací o ostatních sportovcích a jejich výsledcích jako novináři. Navíc jsem byl v Čechách jen čtyři měsíce," omlouval se. V rozhovorech před slavnostním vyhlášením ankety nicméně oceňoval zejména výkony nakonec druhé Kateřiny Neumannové.

Vzhledem ke svému přístupu k životu se Jágr ani moc nezaobírá rokem příštím. "Nemyslím na to. Osobní i hokejová pohoda přijdou s tím, co se stane. Vše člověka posiluje. Když takhle bereš život, nepřemýšlíš nad tím, co by ti ho mohlo zpříjemnit nebo naopak. Vše je jeho součást," uvedl aktuálně nejproduktivnější hráč NHL, který ve 33 zápasech nasbíral 50 kanadských bodů. Výrazně tak pomáhá Rangers k cestě do vysněného play off.

Jedním z vrcholů roku 2006 budou olympijské hry v Turíně a čeští fanoušci budou opět na Jágra hodně spoléhat. Pokud nebude zraněný, měl by být hlavní hvězdou českého týmu, který se bude snažit napravit čtvrtfinálový výpadek z minulých Her v Salt Lake City. "Na olympiádu momentálně vůbec nemyslím. Ani to nejde. Vím, co potřebuji, musím trénovat a hrát. Co přijde v únoru, to nedokáže momentálně nikdo ovlivnit. Já jen vím, co musím dělat teď," řekl Jágr.

Na OH podobný tým jako ve Vídni

V Itálii se ve druhé polovině února s největší pravděpodobností sejde podobný tým, který zářil ve Vídni. "Je to možné. Minulý rok byl výjimečný tím, že si trenéři díky výluce NHL mohli vybrat nejlepší možný výběr. A tito hráči si udrželi formu i nyní a mají šanci se do reprezentace opět dostat," uvedl.

Nominace jednotlivých národních týmů by měly být zveřejněny nejpozději 22. prosince. Jágr tento den ale netrpělivě vyhlížet nebude. "Každému kouči, hokejistovi nebo tomu, kdo to sleduje, je jasné, že mužstvo je až na dvě, tři jména dané a ví, kdo pojede," dodal Jágr, jehož jméno v seznamu trenéra Aloise Hadamczika na sto procent chybět nebude.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články