Hlavní obsah

Neumannová nespekulovala, jestli Jágrovi pomohl zlomený malíček

PRAHA

Jen o pouhých dvaačtyřicet bodů prohrála Kateřina Neumannová s Jaromírem Jágrem korunu pro nejlepšího sportovce republiky za rok 2005. Běžkyně na lyžích po sobotním slavnostním vyhlášení řekla, že je za "stříbro" ráda, a nechtěla spekulovat, zda Jágrovi pomohl zlomený malíček.

Článek

"Každý rád vyhrává, ale tady to je něco jiného. Neberu to jako sportovní zápolení, to si nechávám na lyže," řekla Neumannová novinářům. "Není mi líto, že jsem nevyhrála. A když už druhé místo, tak alespoň takhle těsné," dodala běžkyně a vyzvala Jágra k odvetě. "Doufám, že se tady za rok sejdeme znovu," řekla s myšlenkami na úspěch na olympijských hrách v Turíně, které anketu roku 2006 výrazně ovlivní.

Ocenila, že Jágr dotáhl hokejisty k titulu mistrů světa a září v zámořské NHL. "Je výjimečný, to asi převážilo," řekla. Netroufla si říci, jestli pár bodů rozdílu zapříčinily emoce kvůli zlomenému malíčku, s kterým Jágr vídeňský šampionát dohrál. "Já bych mu rozhodně přála, aby ho zlomený neměl," řekla Neumannová.

V letošním roce se Neumannová, jež se narodila 15. února stejně jako Jágr, stala mistryní světa a skončila druhá v celkovém pořadí Světového poháru. "Dosáhla jsem maxima, čeho jsem schopná. Těžko bylo v mých silách být lepší," řekla písecká rodačka.

Podruhé druhá

V anketě Sportovec roku skončila podruhé druhá. "Nikdy jsem nevyhrála a je na zvážení, jestli upřednostňovat individuální sporty nebo kolektivní," uvedla. Těsně pod vrcholem skončila po olympiádě v Naganu, tehdy dvojnásobnou olympijskou medailistku porazil hokejový brankář Dominik Hašek. "Když má hokej nebo fotbal zářivou sezónu, tak popularita dělá tolik, že se těžko poráží individuálními sportovci, ale lyžování jsem si vybrala, je to sport, který mám ráda a říkat, že to je tím, nebudu. Nechci to na nic svádět," řekla Neumannová.

Lyžaři si velmi přáli, aby se tři roky po akrobatickém lyžaři Aleši Valentovi na trůn vrátil jejich zástupce. "Zvláště po sezóně, v které jsme zářili," uvedla Neumannová. "Sezona byla tak úrodná, že se nedostalo na medailisty z jiných sportů, neolympijské disciplíny, což je škoda, ale jen tak dál pro český sport, když bude takovýhle výběr sportovců," dodala.

Z Prahy se dnes dopoledne vrátila na šumavský Zadov. Před obědem měla tréninkové volno, ale odpoledne už chtěla zamířit do stopy. S trenérem Stanislavem Frühaufem ladí formu na konec roku, kdy se pojede Světový pohár v Novém Městě na Moravě. "Nebude to generálka na olympiádu, ale důležitý závod pro mé sebevědomí ano," řekla Neumannová.

Reklama