Hlavní obsah

Londýnu k pořadatelství OH pomohla chyba při volbě

Londýnu při úspěšném boji o pořádání olympijských her v roce 2012 prý pomohla i chyba při hlasování. Podle informací BBC jeden ze členů Mezinárodního olympijského výboru ve třetím kole omylem hlasoval pro Paříž místo Madridu a poslal francouzskou metropoli do finálového kola. Madrid by přitom byl pro Londýn pravděpodobně silnějším soupeřem.

Článek

Ve třetím kole červencové volby v Singapuru Paříž získala 33 hlasů a o dva hlasy porazila Madrid. Pokud by se jeden ze členů MOV nezmýlil, byl by poměr hlasů mezi těmito dvěma městy vyrovnaný a muselo by se o nich hlasovat znovu.

BBC se v reportáži, kterou odvysílá v neděli, opírá o svědectví izraelského člena MOV Alexe Giladyho. Ten přišel s novým vysvětlením, proč Madrid ve třetím kole přišel o jeden hlas z kola druhého. "Myslíme si, že víme, co se stalo. Jeden z delegátů udělal chybu a hlasoval pro Paříž místo pro Madrid," prohlásil s tím, že špatné tlačítko zřejmě stiskl Řek Lambis Nikolau.

Podle Giladyho by příznivci Londýna zřejmě místo favorizované Paříže volili Madrid, který by nakonec byl pro britskou metropoli těžším protivníkem. "Všechny hlasy z Paříže by šly na podporu Madridu, takže by vyhrál. Tomu se říká štěstí," dodal izraelský funkcionář.

Mluvčí organizátorů her v Londýně odmítl informace komentovat. "Je to názor jednoho člověka. Výsledek se počítá a nenecháme se vtáhnout do spekulací," řekl BBC.

V nedávné minulosti už jedna reportáž britské stanice způsobila v MOV velký skandál. Bulhar Ivan Slavkov v rozhovoru s reportéry BBC, kteří se vydávali za podnikatele, vysvětloval, jak mohou koupit hlasy pro Londýn při volbě dějiště OH. V červenci byl kvůli tomu vyloučen z MOV a ve své vlasti přišel o post předsedy olympijského hnutí a šéfa fotbalového svazu.

Reklama

Související témata: