Hlavní obsah

Žokej Minařík se stal německým šampionem

NEUSS

Žokej Filip Minařík se stal německým šampionem v rovinových dostizích za letošní rok, čímž se postaral o historicky největší úspěch českého jezdce. Třicetiletý Minařík vybojoval primát v poslední den roku na mítinku v Neussu, kde zvítězil ve dvou dostizích.

Foto: archiv

Žokej Filip Minařík oslavuje svůj celkový triumf v německém šampionátu v rovinových dostizích.

Článek
Fotogalerie

Jeho jediný soupeř v boji o titul Nizozemec Adrie de Vries dnes triumfoval rovněž dvakrát, celkově ale nasbíral o dvě prvenství méně. Jejich vzájemný souboj skončil poměrem 110:108, Minařík v počtu vítězství vytvořil nový český rekord.

"Šampionát jsem moc chtěl, splnil jsem si obrovský sen," řekl spolupracovníkovi ČTK Minařík. "Byla to šance, jaká se otevře jednou za život," dodal žokej, který byl při závěrečném mítinku přihlášen stejně jako jeho rival k osmi dostihům.

Před mítinkem favorizoval Nizozemce a sám by se prý býval spokojil po mítinku i s remízou, která by rovněž znamenala zisk titulu. "De Vries si sehnal osm velmi dobrých a nadějných koní, kteří vesměs mají slušné šance. I já sedím na solidních koních, ale šance má Holanďan vyšší," uvedl Minařík před mítinkem.

Skvělý výsledek

"Filipův výsledek je skvělý," poznamenal žokejův otec Ferdinand Minařík, který byl sám v 70. a 80 letech minulého století špičkovým žokejem. "Zvlášť cenné je, že se mu podařilo vyhrát přesto, že není v žádné stáji jezdeckou jedničkou a musel tedy k triumfu postupovat mnohem složitěji, než je to obvyklé," dodal Minařík st., zatímco jeho syn se už chystal ze závodiště na slavnostní večer, po kterém se na Nový rok ráno vydá na cestu k zimnímu působení v Macau.

Minařík jedno ze dvou vítězství v Neussu oslavil v sedle svěřence českého trenéra Pavla Vovčenka Saldaria. Kouč i díky tomu pronikl v hodnocení německých trenérů do elitní desítky, když jeho svěřenci vyběhali na 377 000 eur a získali celkem 57 vítězství.

Šampionem mezi trenéry je Peter Schiergen, jenž je zaměstnavatelem Filipa Minaříka a jehož koně vydělali 1,7 milionu eur. Mezi jezdci se v dalším pořadí umístil jako desátý Slovák Jozef Bojko, Hana Mouchová skončila osmnáctá a vítěz Českého derby 2005 Jiří Palík jednadvacátý.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články