Hlavní obsah

Rychlobruslařka Sáblíková: V Turíně beru i osmá místa

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková se postarala o další překvapení, když na víkendovém mistrovství Evropy ve vícebojích vyhrála závod na 5000 metrů a na trati 3000 metrů byla třetí. Před olympijskými hrami v Turíně se tak zdá být v dobré formě, ale v rozhovoru pro deník Právo se drží při zemi.

Článek

Na evropském šampionátu ve víceboji v Hamaru jste vyhrála na 5000 ma skončila třetí na 3000 m, co pro vás umístění znamenají? S celkovým čtvrtým místem v absolutním pořadí to je můj největší úspěch kariéry. Na šampionát jsem jela s přáním získat alespoň jednu malou medaili za umístění v jednotlivých disciplínách. Prvořadým cílem bylo vybojovat si účast na MS v Calgary. Nenapadlo mě ale, že bych mohla vyhrát nejdelší trať, a 4. příčka celkově je také úžasná.

Na pět kilometrů jste dokázala porazit i olympijskou vítězku Němku Claudii Pechsteinovou a na tři kilometry jste s ní těsně prohrála v přímém souboji... Porazit Pechsteinovou je skvělé a prohrát s ní o pouhých třináct setin sekundy ve velkém závodě, i toho si nesmírně cením. Prosadit se mezi ženskou špičku je velice těžké, ale už mě do ní berou a počítají se mnou. Vždyť na pět kilometrů jsem v přímém souboji zdolala vynikající nizozemskou rychlobruslařku Wüstovou. Když jedu se silnou soupeřkou, ohromně mě to motivuje.

Závod na pět kilometrů není jen o rychlosti, ale i o taktice. Tu stanovuje trenér Novák? Ano a umí to výborně. Tři kilometry jsem si držela tempo, pak začala zrychlovat. Čas o téměř tři sekundy lepší, než jaký zajela Pechsteinová, je cenný. Jelo se mi výborně, neměla jsem nejmenší krizi.

Nemáte trochu strach, že forma přišla moc brzy? Do olympijských her v Turíně ještě nějaký čas zbývá. Věřím, že tam pojedu v ještě lepší formě.

Nebude vám v Turíně svazovat nohy role favoritky? Zůstávám oběma nohama na zemi. Na olympiádu se pečlivě chystají všechny soupeřky. Já mohu překvapit, roli favoritky si nepřipouštím.

S čím tedy pojedete na olympiádu? V Turíně beru i osmá místa, ta by mě uspokojila.

Ve kterých disciplínách? Nejlépe mi sedí tratě na tři a pět kilometrů, ale i na nich se musím ještě hodně zlepšovat.

Neříkejte, že nesníte o olympijské medaili... V koutku duše ano, ale takové tajné přání bude mít každý sportovec.

Kde budete trávit poslední týdny do odjezdu na olympiádu? Už v úterý odjíždím na přípravu do Itálie, kde pojedu juniorské závody a budu také trénovat. Závěr přípravy strávíme buď v Itálii, nebo na některé dráze v Německu. V únoru už budeme především ladit formu.

Reklama

Související témata: