Hlavní obsah

Judista Kobza nedosáhl na pražském SP na medaili

PRAHA

Tomáš Kobza se postaral pátým místem o nejlepší výsledek českých judistů na Světovém poháru v Praze. Na tradičním Noris Cupu na Folimance postoupil do boje o bronz ve váze do 100 kilogramů, ale nedělní duel s Gruzíncem Georgem Kizilašvilim prohrál 1:14 na body.

Článek

Kobza dosáhl jako jediný ze dvou desítek českých judistů na bodované umístění, což znamenalo skončit nejhůře sedmý. Největší domácí favorit a obhájce stříbra Jiří Pokorný vypadl v jednaosmdesátce překvapivě hned v prvním kole.

Kobza, člen domácího USK Praha, prohrál rychle rovněž v prvním kole, ale dostal se do oprav a v nich dvakrát vytěžil ze skreče soupeře. Zranění nepustilo na tatami ukrajinského ani ruského protivníka. Ve čtvrtfinále Kobza porazil Slováka Pálkovácse, ale v duelu s Kizilašvilim od druhé minuty prohrával na juko. Desetibodovou ztrátu už nedohnal.

"Kizilašvili mě pořád stahoval, gruzínské judo je spíš zápas, nemám ho moc rád," řekl Kobza České televizi. I když se postaral z českých judistů o nejlepší výsledek, spokojený nebyl. "Není medaile, takže je to špatné," zhodnotil.

Na Pokorném se projevila viróza

Plány Pokorného na zopakování loňského finále vzaly za své nečekaně brzy. Lotyši Ovčinikovsovi podlehl na juko. "Asi se na něm projevila nedávná viróza. Pokorný dnes byl jen svým stínem, byl malátný a pomalý," řekl reprezentační trenér Petr Lacina.

Ve váze do 81 kg se představili i další Češi, také oni se loučili hned po úvodní prohře. Ve váze do 90 kg to platilo také pro Suchého, Frištenského, Pintu a Hubáčka, stejně dopadl i Vojkůvka v nejtěžší kategorii.

Nabitou váhu do 90 kilogramů za účasti tří olympijských vítězů vyhrál Nizozemec Mark Huizinga, který triumfoval v Sydney. Ve finále porazil aténského hrdinu Iliase Iliadise, který před dvěma lety závodil ještě v nižší kategorii do 81 kilogramů.

Výsledky:
Do 81 kg: 1. Canto (Braz.), 2. Budolin (Est.), 3. Mamrikašvili (Gruz.) a Činčiuli (Ukr.), ...bez umístění: Jiří Pokorný (ČR),
do 90 kg: 1. Huizinga (Niz.), 2. Iliadis (Řec.), 3. Peršin (Rus.) a Cirekidze (Gruz.), ...bez umístění: Suchý, Frištenský, Pinto, Hubáček (všichni ČR),
do 100 kg: 1. Gasymov (Rus.), 2. Despaigne (Kuba), 3. Hadfi (Maď.) a Kizilašvili (Gruz.), 5. Kobza (ČR.),
nad 100 kg: 1. Hernandes (Braz.), 2. Padar (Est.), 3. Poljanskij (Ukr.) a Bryson (Kuba), ...bez umístění: Vojkůvka (ČR).

Reklama

Související témata: